16 червня 2024, 12:06, Україна

Фрахтові ставки на баржі з дунайських портів дещо зросли

Судновласники намагаються наполягати на підвищенні тарифів напередодні нового зернового сезону, однак доступних суден на ринку ще багато, і фрахтувальники продовжують диктувати свої умови, повідомляє «Українська зернова асоціація» (УЗА) з посиланням на ASAP. 

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

За інформацією фрахтового відділу Atria Brokers, ставки панамаксів на перевезення пшениці чи кукурудзи з українських глибоководних портів до південного Китаю становлять 48-50 $/т; до портів південного В’єтнаму — 46-48 $/т. Фрахт панамаксу з зерном до Бангладеш становить 48-50 $/т.

Підвищення тарифів планується і для суден, які проходять через Босфор транзитом — експерт

Читати також

Фрахтові ставки в секторі хендісайзів залишаються переважно стабільними. Фрахтувальникам вдалося знизити ставки ще на 1 $/т лише до східного Середземномор’я. Таким чином, фрахт суден хендісайз з кукурудзою з глибоководних портів до східного Середземномор’я знизився до 18-20 $/т.

Ставки фрахту для транспортування тієї ж партії вантажу до Іспанії та східного узбережжя Італії залишаються на рівні 23-24 $/т та 21-23 $/т відповідно. Фрахт до Тунісу залишається на рівні 23-24 $/т.

Фрахт костерів з кукурудзою з українських дунайських портів до Мармари та східної Греції залишається на рівні 15-16 $/т та 19-20 $/т відповідно. До східного Середземномор’я ставки становлять 20-22 $/т. Фрахт костера з такою ж партією вантажу до Ізраїлю тримається на рівні 25-26 $/т. У напрямку портів східного узбережжя Італії та Іспанії фрахтові ставки залишаються на рівні 26-27 $/т і 29-30 $/т відповідно.

У сегменті барж фрахт судна з кукурудзою з Рені до Констанци зріс на 1 до 10 ; ставки на транспортування соняшнику до Русе чи Сілістри також зросли на 1 /т до 16 .