30 червня 2024, 12:15, Олійні

Сезон 2024/25 стане для України «соєвим» — ASAP Agri

Очікується, що цей сезон в Україні відзначиться рекордним виробництвом сої. Українські аграрії, як і їхні колеги зі США, Аргентини та Бразилії, закуповували посівний матеріал ще взимку, і вже тоді було зрозуміло, що цей сезон буде «соєвим», повідомила торговий консультант ASAP Agri Наталія Левконюк на Всеукраїнському дні поля 28 червня.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Зменшення поставок очікується по всіх товарних групах, окрім сої. Для сої USDA прогнозує рекордний експорт у 3,5 млн т. УЗА ще оптимістичніша з прогнозом експорту 4 млн т! Але окреме питання, як їх експортувати 3,5 млн т сої? Тому що глобальний попит на неї зросте лише на 18 млн т, а світове виробництво разом із кінцевими запасами зросте на 36 млн т!», — зазначила Левконюк.

За її словами, все ще трапляються випадки, коли експортери не можуть заповнити митні документи на сою. Таким чином, на початку нового сезону в Україні будуть другі за величиною кінцеві запаси сої — 355 тис. т.

«Також нагадаю про великі фінансові втрати наших експортерів у жовтні 2023 року, коли було посилено контроль за оформленням митних документів. Багато українських продавців сої втратили турецьких покупців і це погіршило імідж України. Судна простоювали по два тижні і це дуже сильно вдарило по кишені пересічного українського трейдера». — додала Левконюк.

Читайте також: Переробка сої: маржа, ринки збуту і якість сировини. По слідам агротуру, під час якого Latifundist відвідав щонайменше 10 переробних заводів

  • Мінагрополітики прогнозує врожай сої у 2024/25 МР на рівні 5 млн т і це буде рекордний показник в історії України.