2 липня 2024, 16:00, Україна

В Україні завершують розробку реєстру збитків від російської агресії. Аграрії зможуть скористатися ним вже влітку

В Україні формують реєстр збитків від російської агресії, наразі дописується програмний продукт і влітку він має запрацювати, повідомив виконуючий обов’язки Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в інтервʼю NV.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Там (в реєстрі, — прим. ред.) всі суб'єкти господарювання матимуть змогу фіксувати свої збитки. Адже щоб йти до суду, чи в інші інстанції, треба ця доказова база. Тому зараз, все, що треба робити — фіксувати. Треба звернення до ДСНС, поліції, зафіксувати втрати, зробити їх оцінку. Ми ж не сумніваємося, що агресор все буде оскаржувати. Для того щоб все було юридично зафіксовано, треба запустити цей реєстр. І тоді робити наступні кроки», — сказав він.

Він додав, що не дуже ефективно йти до міжнародного суду окремо з кожним кейсом на $100 млн і треба розуміти, що тут швидкого рішення немає.

«Будь-які кейси все рівно це роки. А запуск реєстру це важливо. У міжнародному правовому полі буде визнано, що те, що є в реєстрі пройшло процес відповідності», — додав Висоцький.

Читайте також: Висоцький: За два роки війни прямі збитки агросектору склали понад $10 млрд

  • Збитки, завдані російською агресією сільгосппідприємствам і землям Харківщини, за попередніми оцінками, становлять 18,1 млрд грн. Загалом в області постраждало 30% агропідприємств.
  • Зафіксовані збитки аграрного сектору Донецької області внаслідок повномасштабного вторгнення росії сягають понад 5 млрд грн.