2 липня 2024, 18:07, Тваринництво

Данія стане першою країною, яка введе податок на викиди вуглецю від тваринництва. Фермери називають цей крок «страшним експериментом»

Молочні фермери Данії платитимуть щорічний податок у розмірі 672 крон ($96) за кожну корову за вироблені викиди. Податок почне діяти з 2030 року і є частиною коаліційної угоди уряду, яка спрямована на досягнення кліматичних цілей країни, пише CNN.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

В рамках угоди планують інвестувати 40 мільярдів крон ($3,7 млрд) у заходи з відновлення лісів і створення водно-болотних угідь. Міністр закордонних справ Ларс Локке Расмуссен заявив, що це найбільша трансформація данського ландшафту останнім часом, і Данія стане першою країною, яка запровадила податок на викиди вуглецю в сільському господарстві.

Податок становитиме 300 крон ($43) за тонну викидів від тваринництва з 2030 року, збільшившись до 750 крон ($107) у 2035 році.

З податковою пільгою в 60%, фермери платитимуть 120 крон ($17) за тонну викидів з 2030 року, і 300 крон ($43) у 2035 році.

Згідно з даними Concito, данські молочні корови викидають в атмосферу 5,6 тонни еквівалента CO2 на рік, що призведе до податку в 672 крони за корову, збільшуючись до 1680 крон у 2035 році.

«Загальна мета податку полягає в тому, щоб змусити сектор шукати рішення для зменшення викидів», — сказав CNN головний економіст Concito Торстен Хасфорт.

Наприклад, фермери можуть змінити корм, який вони використовують.

Але група датських фермерів Bæredygtigt Landbrug заявила, що ці заходи є «страшним експериментом».

«Ми вважаємо, що угода є чистою бюрократією. Ми визнаємо, що існує проблема клімату… Але ми не віримо, що ця угода вирішить проблеми, тому що вона поставить палицю в колесо зелених інвестицій у сільське господарство», — сказав у своїй заяві голова правління Петер Кір. 

Педер Туборг, генеральний директор Arla Foods, найбільшої в Європі молочної групи, сказав, що угода є «позитивною», але фермери, які «справді роблять все можливе для зменшення викидів», не повинні обкладатися податком.

Читайте також: В Україні найкраща продуктивність корів в тих областях, де є ферми великих переробників молока