5 липня 2024, 19:01, Світ

«Залишивши осторонь поставки зерна на Захід». В Туреччині заговорили про відродження зернової угоди

Туреччина вважає зернову угоду успішним проєктом, дію якого можна було б відновити. Про це президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган розповів журналістам за результатами візиту в Астану, де він брав участь у саміті ШОС, пише CNN Türk.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Ми зробили дуже хороший старт (на переговорах з путіним, — прим. ред.), особливо щодо Чорноморського зернового коридору. Як відомо, коридором ми провезли 30 млн т зерна. Я запитав їхню думку щодо початку нового процесу, залишивши осторонь поставки зерна на Захід, як вони наполягають, створення коридору через Туреччину до Африки та інших чутливих до продовольчої безпеки регіонів», — розповів Ердоган.

Він зауважив, що путін зацікавився такою перспективою та пообіцяв докласти зусиль для постачання зерна в бідні країни Африки.

«путін відповів, що це у цьому питанні дотримується «тієї ж мети, що й у стамбульській зерновій ініціативі». Нам було б корисно це покращити. Ми продовжимо переговори у цих рамках. Сподіваюся, що завдяки результатам, які ми отримаємо з цього питання, Чорноморський зерновий коридор почне працювати знову», — розповів Ердоган. 

Читайте також: Reuters: Україна та росія два місяці вели переговори про угоду щодо судноплавства в Чорному морі

  • 17 червня росія заявила про вихід з зернової угоди. Причиною такого рішення, за словами речника кремля, стало те, що частина угоди, яка стосується росії, не була виконана. 

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.