Reuters: Україна та росія два місяці вели переговори про угоду щодо судноплавства в Чорному морі

Україна та росія спільно з Туреччиною два місяці вели переговори про угоду щодо безпеки судноплавства в Чорному морі.

Про це пише Reutersпосилаючись на чотири джерела.

За даними агентства, угода між Києвом та москвою була готова й мала бути оголошена турецьким президентом Реджепом Таїпом Ердоганом 30 березня.

«В останню хвилину Україна раптово вийшла, і угода була зірвана», — повідомило одне з джерел.

Проєкт угоди передбачав, що москва і Київ надають гарантії безпеки торговельним суднам у Чорному морі, зобов'язавшись не завдавати ударів, не захоплювати і не обшукувати їх, якщо вони або порожні, або задекларували невійськові вантажі.

«Ці гарантії не поширюються на військові кораблі, цивільні судна, що перевозять товари військового призначення (за винятком морських перевезень, погоджених Сторонами в межах міжнародних місій)», — йдеться в документі.

Читайте також: Україна відновила контейнерні перевезення — уперше з початку повномасштабної війни

  • 17 липня 2023 року росія заявила про вихід з зернової угоди. Причиною такого рішення, за словами речника кремля, стало те, що частина угоди, яка стосується росії, не була виконана.
  • 10 серпня Військово-морські сили Збройних сил України оголосили тимчасові коридори для торгівельних суден, що йдуть до/з портів України.
  • 16 серпня перше судно скористалося українським морським коридором — контейнеровоз JOSEPH SCHULTE (прапор Гонконг) вийшов з порту Одеса.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus