6 липня 2024, 12:02, Україна

Вартість транспортування зерна костерами та баржами з українських портів дещо зросла

Cтавки на перевезення зерна з України в більшості випадків залишаються стабільними, однак власникам костерів і барж все ж вдалося їх дещо підняти через пожвавлення торгової активності на ринку. Про це повідомляє ASAP.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Cтавки в сегменті панамаксів залишаються на рівні минулого тижня. Фрахт для транспортування партії кукурудзи або пшениці з глибоководних портів Одеси до південного Китаю залишається на рівні 52-54 $/т. Ті ж самі ставки спостерігаються в напрямку Бангладеш. Фрахт судна панамакс з пшеницею або кукурудзою до південного В’єтнаму тримається на рівні 50-52 $.

У сегменті хендісайзів фрахт судна із кукурудзою з глибоководних портів Одеси до східного Середземномор’я закріплено на рівні 21-22 $. Ставки фрахту для транспортування тієї ж партії вантажу до Іспанії та східного узбережжя Італії становлять 24-25 $ і 23-24 $ відповідно. Фрахт судна хендісайз до Тунісу тримається на рівні 24-25 $.

Читайте також: Grain From Ukraine: Україна вже відправила понад 200 тис. т агропродукції до Азії та Африки

Фрахт судна з дедвейтом 5-6 тис. т із кукурудзою з українських портів Дунаю до Мармари та східного узбережжя Греції зріс на 1-2 $ до 17-18 $ та 20-22 $ відповідно.

Що стосується напрямків східного Середземномор’я, відповідні ставки становлять 21-22 $. Фрахт костерів до ізраїльських портів зріс на 2 $ до 28-29 $.

Ставки залишаються незмінними щодо напрямків східного узбережжя Італії та Іспанії — на рівні 26-27 $ і 28-29 $ відповідно.

Фрахтові ставки для барж продовжують зростати: для перевезення кукурудзи з Рені/Ізмаїл до Констанци вони зросли на 1 /т до 12 /т. Ставки фрахту для партії насіння соняшнику з Рені/Ізмаїл до Русе/Сілістри зросли на 1 до 19 .

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.