22 липня 2024, 13:58, Зерно

Врожай кукурудзи через спеку буде на 20-30% нижчим, ніж очікувалося — Адаменко

Палюча спека в Східній Європі та Чорноморському регіоні призвела до висихання кукурудзи у вирішальний період формування врожайності, пише Bloomberg.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Десять днів липня ми спостерігали температуру вище 35 градусів. При такій температурі бджоли не запилюють. Попередньо виглядає так, що врожай кукурудзи буде на 20-30% нижчим, ніж очікувалося», — повідомила керівниця відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко.

Очікується, що експорт кукурудзи з України скоротиться приблизно на п’яту частину в сезоні 2024-25. У своєму останньому звіті Strategie Grains дещо знизила свої оцінки врожаю кукурудзи в Європейському Союзі.

Міністр сільського господарства Флорін Барбу заявив, що Румунія планує попросити Європейський Союз про допомогу в компенсації своїм фермерам у розмірі 500 млн євро, оскільки понад 2 млн га кукурудзи та соняшнику в країні пошкоджені через спеку.

«Це не лише відсутність опадів, тепер це водний запас ґрунту. Навіть закопавшись у землю на метр, він сказав, що води немає, бо «все висихає». Рослини вже забрали всю воду», — сказав Маріус Сомесан, фермер із Телеормана в Румунії, який вирощує пшеницю, ячмінь, соняшник і кукурудзу.

Зменшення врожаю кукурудзи загрожує скороченням запасів і підвищенням витрат на годівлю худоби. Пошкодження врожаю також підкреслює ризики для продовольчої безпеки, оскільки зміна клімату впливає на фермерів у всьому світі.

Читайте також: «Все горить». Опитуємо аграріїв, як спека вдарила по посівах кукурудзи, соняшнику та сої (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

  • Barva Invest через спеку знизили свій прогноз виробництва кукурудзи в Україні у сезоні 2024/25 на 21% у порівнянні з минулорічним до 24,4 млн т.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.