«Все горить». Опитуємо аграріїв, як спека вдарила по посівах кукурудзи, соняшнику та сої (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

— Що у тебе на полях? Що там соя? Вже абортує?

— А в тебе як з кукурудзою? Все горить?

У аграріїв зараз тільки і розмов, що про спеку і загрози для посівів. В режимі реального часу опитуємо представників холдингів, агрономів і фермерів, як високі температури вже вплинули і впливають на посіви кукурудзи, соняшнику та сої.

16 липня

Роман Віннічук, головний агроном «Агропродсервіс» (Тернопільська та Івано-Франківська області)

Роман Вінничук, головний агроном компанії «Агропродсервіс» (47 тис. га. у Тернопільській та Івано-Франківській областях)

Тут, на Заході Україні, особливо на Тернопільщині, високі температури від 33°C до 36°C спостерігаються вже протягом тижня. І по прогнозу погоди ще днів три буде така спека. 

Як це впливає на рослини? З одного боку, позитивно, з іншого негативно. Бо соняшник, соя, кукуруза є теплолюбивими культурами. Але вони зараз у фазі цвітіння і запилення. Я думаю, що надто високі температури можуть негативно вплинути на їх вегетацію.

Аномальна небеСпека в Україні: неминучі втрати врожаю в багатьох регіонах
Читати також

Наприклад, соя любить плюс 30°C, але, як на мене, плюс 36°C це вже занадто. Це ж температура у повітрі, а на поверхні грунту вона ще більша. За моїми спостереженнями, на нижньому ярусі сої вже завязалися стручки, середній ярус на даний момент відсутній, бо його цвітіння потрапило саме на період  аномально високих температур, який і далі продовжується.

Чи спостерігаємо ми в'янення культур? Так, спостерігаємо. Тургор у рослин значно знизився. Десь ми бачимо поодиноке в'янення кукурудзи, сої, соняшника. Але ситуацію рятують дощі, які пройшли в наших краях на початку липня. Тоді випало від 40 до 70 мм опадів. На мою думку, якби їх не було, напевно, все було б плачевно.

Зараз теж трапляються поодинокі зональні дощі. Були вони в нас і в неділю, і в понеділок. Але за надто високих температур такі опади з добром не приходять. Вони супроводжуються грозами і градом. Останній може повністю вибити посіви, пошкодити їх. Нещодавно в нас випав град на кукурудзяне поле.  В результаті посічене і місцями побите листя, десь зламані стебла. У червні теж була подібна ситуація. Тоді постраждали цукровий буряк, пшениця, соя. З одного боку добре, що за такої спеки опади випадають, з іншого не знаєш, чого від них очікувати. До того ж, така погода сої загрожує появою павутинного кліща. Вологість і високі температури це ідеальні умови для розвитку  шкідників.

Але зараз і соя, і соняшники активно цвітуть, кукурудза викидає волоть, проходить процес запилення. Зав'язі ми ще не бачимо. Тож, говорити про наслідки впливу на посіви аномально високих температур можна буде лише за тиждень-два.

Валерій Ласьков, генеральний директор холдингу «Хорс»

Валерій Ласьков, генеральний директор холдингу «Хорс», Черкаська область (Золотоніський, Черкаський, Звенигородський райони)

Біда, накрила повітряна посуха. При тому, що волога в ґрунті є. Вона на глибині 25-40 см, рослини може годувати. Але повітряна посуха знищує саму рослину. Соняшник вже відцвів, йому треба наливатися, а спека його просто запікає. Ми міряли температуру в грунті вчора — більше 60 градусів. Нижні листки на кукурудзі і соняшнику висихають. Виникає «ефект фена», коли просто дує гарячим повітрям. Зараз іде запилення і налив кукурудзи, найважливіші етапи для культури, все це негативно на ній позначиться.

Соя починає абортувати нижні боби, не витягує їх і починає скидати. Тягне лише верхні, одним словом — захищається. З «НІБУЛОНом» погоджуюсь — у нас на Черкащині дуже багато насіяли сої. На відміну від інших культур, минулого року вона показувала більш-менш стабільну ціну. Те що вона скидає нижні яруси бобів — це вже означає, що не буде нормальної урожайності. По-друге, температура «запече» рослину, вийде дрібна соя і не буде маси тисячі.

Останні продуктивні опади були у нас місяць тому. Три місяці тому пройшли локальні, 4-5 мм, це ні про що. Якщо така погода протримається днів 10, буде 2020-й рік №2. 2020-й багатьох навчив, що не треба сіяти кукурудзу по 80 тис.га чи соняшник по 65-70 тис. га — посіви вже розріджують. Але все рівно спека добʼє культури. Тріщини такі в грунті, що рука залазить.

Віталій Бровенко, головний агроном Ristone Holdings

Віталій Бровенко, головний агроном Ristone Holdings (Дніпропетровська, Харківська та Запорізька області)

Останні дощі на більшості території пройшли в середині червня і в середньому склали від 35 до 60 мм, а подекуди до 90 мм.

Наразі соняшник знаходиться у фазі цвітіння, кукурудза — репродуктивна стадія, соя — повний розвиток бобів.

По температурному режиму останні два тижні, тримається доволі аномально високі до 35°С вдень і нічна не опускається нижче 20°С. Дощів не прогнозується в найближчі два тижні, але є ймовірність короткочасних опадів найближчими днями.

Поки що пізні культури тримаються, але якось вплинути на погоду ми не взмозі, будемо сподіватися, що невдовзі ситуація зміниться і ми вийдемо на запланований врожай.

Юрій Лисак, головний агроном «Агро-Регіон»

Юрій Лисак, головний агроном компанії «Агро-Регіон» (Київська, Чернігівська, Житомирська, Хмельницька області)

Ситуація складається по-різному. Наприклад, на Любарщині Житомирської області до межі з Хмельницькою все більш-менш нормально. В перших числах липня в тій місцевості пройшли непогані опади. До того ж там гарні гумусові ґрунти, тож, культури ще тримаються. Немає, щоб вони аж скручувались. Хіба що десь на поперечках, де ущільнений грунт.

Інша справа Київщина та Чернігівщина, де піщані грунти з малим вмістом гумусу. На цих територіях культури дуже страждають. Листя скидають знизу і соя, і соняшник. І це в той час, коли соняшник цвіте, кукурудза 10-15 липня масово викидає «мітьолку»… Дуже критичний період.

Як це все відобразиться на майбутньому урожаї, важко спрогнозувати. Нічого хорошого поки не відбувається. Єдине можу сказати: рослини тримаються краще там, де темніший грунт, де він більш гумусовий, де низинки, де є більше вологи. На бідних грунтах становище значно гірше. Чи сформується за таких умов качан, поки сказати не можу. Спостерігаємо, обстежуємо поля. Висновки робити зарано, тому що спека продовжується. 

Зараз збираємо пшеницю і ріпак. Вологість пшениці 10-11%, ріпаку 5-6%, що нижче базових показників.

Олег Веселов, директор з агровиробництва НІБУЛОН

Олег Веселов, директор з агровиробництва «НІБУЛОН» 

Соняшник на півдні в стресовому стані, ранні посіви відцвіли, іде налив зерна. Запилення пройшло нормально, але немає вологи для наливу. Останні дощі у кластері на Миколаївщині пройшли рівно місяць тому. Наприклад, на філії Прибужанська пройшли протягом 13-15 червня, сумарно випало 14 мм. З того часу пішла спека і нуль вологи. На соняшнику нижні листки сохнуть, верхні звисають. 

Кукурудзи на півдні у нас нема, вона вище  — на Черкащині, Чигиринський район. Як і соняшник, вона в стресовому стані.  Відцвіла, запилилась. Так, качан є, іде налив, але вологи нема. Де піщані грунти — там особливо погано: сохне нижнє листя, 3-4 листки вже захосли. Вдень верхні листки вʼянуть, за ніч трохи відходять, але за день зневоднюються. На Черкащині соняшник тримається, виглядає не так і погано, може бути врожай. 

До речі, у нас на Черкащині немає сої, але у фермерів в структурі посівів вона багато де займає 50-60%. Ніколи в тому регіоні стільки сої не сіяли. Вона скидає завʼязь, квітку і сохне. З соєю все дуже погано. Але знову-таки, це за спостереженнями. 

На Вінниччині (Хмільницький район) і Житомирщині ситуація нормальна, пройшли дощі. Аналогічно Хмельницька область. В цих областях критичних подій не відбулося. Високі температури туди зайшли пізніше і плюс були опади. Наприклад, на Вінниччині за червень випало майже 90 мм опадів. У липні не було, але рослини тримаються за червневі дощі. За кілька днів обіцяють знову дощі. Тобто і Черкаси, і Вінниця — це центр, але ситуація відрізняється кардинально. 

Чи буде на півдні і в центрі повторення 2020 року? Не думаю, бо тоді взагалі на кукурудзі не завʼязався початок. Зараз же він є і навіть запилений. Інше питання, що може вийти неповноцінний качан і щупле зерно. Ця засуха своє слово сказала, недобір врожаю ми точно побачимо. Загадувати важко, скільки буде врожай — 3,4 чи 5 тонн по кукурудзі. Але і цього мало, у нас поріг рентабельності, починаючи з 6 тонн. Це точка беззбитковості. Збитки будуть, питання у масштабах.

15 липня

Сергій Маловик, керівник агрофірми «Лан»

Сергій Маловик (Агрофірма «Лан»), під соняшником 3800 га, сої  110 га

Соняшник у плачевному стані, дощу немає. Останні опади були ще до травня. Але хіба то дощі були? Пройшло 1-2 мм, це ж не опади. Соняшник зараз в стадії цвітіння. Корзинка запилиться, а от шляпка? — Не знаю. Через високі температури висока стерильність, на вулиці 37-40°C, нема переопилення. 

Що буде з соняшником, якщо не підуть дощі в найближчі тижні? Я не гадалка, прогнози — справа невдячна, але, зрозуміло, що буде херня. От зараз з вами говоримо, дивлюсь прогноз — на найближчі 15 днів дощів не передають. Взагалі не памʼятаю, щоб так колись жарило. 

В березні прижарило, дало вегетацію раніше строку, далі похолодало, а зараз знову палить. 

Соя на зрошенні, вона ще якось дихає. Але те зрошення умовне, година світла — є зрошення. Далі на 5 годин відімкнули — зрошення нема. Але тут ще якось викручуємось. 

Ілля Троїцький

головний агроном

PROMETEY

(Миколаївська область)

«Ситуація на полях соняшнику дуже тяжка. Спека негативно вплине на врожай соняшнику. Уже при 30-32°C соняшник не росте. Тільки кілька годин зранку та кілька годин увечері рятують рослину. Вдень соняшник при таких високих температурах просто горить. Ще й дощів немає. Ми робимо усе можливе, щоб врятувати майбутній врожай, але погодні умови стоять на заваді. Синоптики прогнозують, що цього тижня спека тільки посилиться. Максимальна температура сягатиме 37-42°C, що на 8-10°C вище за середні показники. Дощів також не очікується. В таких умовах врожай соняшнику може зазнати значних втрат».

Ігор Сташук

Ігор Сташук, директор агробізнесу НВП «Радій» (20 тис. га, Кіровоградська область, Добровеличківський та Новоукраїнський райони)

У нас є і соняшник, і кукурудза, і соя, і всі вони  — в зоні ризику. Кіровоградська область зараз взагалі в епіцентрі засухи, у нас чи не найвищі по Україні температури. Зараз до 41°C, про що можна говорити? Засуха і ґрунтова, і повітряна. Запилення погане, соя абортується. У кого була рання соя — може ще і вискочить. З середньою і пізньою проблеми. Якщо цього тижня піде дощ, може буде якесь покращення. З такими аномальними температурами ми вже згодні, щоб пройшов рясний дощ, хай навіть і місцями з градом. Я вже згоден і на таке, бо останній дощ був місяць тому. 

Петро Кравчук, провідний агроном HarvEast

Петро Кравчук, провідний агроном HarvEast (Київська область)

Якщо кількома словами, то культури знаходяться в стресі. Не скажу, що все дуже погано, але температурні режими точно погано впливають на потенціал соняшнику, кукурудзи і сої. На соняшнику скорочується період цвітіння, він перегорає. На кукурудзі  теж стадія цвітіння, хоча ранні посіви вже відцвіли. По культурі можлива стерилізація пилку, високі температури можуть негативно відобразитися на запиленні початку. На сої поки що не спостерігається абортації бобів, але культура теж у стресі.

Останні опади були в районі 20 червня, випало 20 мм. На кінець тижня обіцяють похолодання, сподіваюсь, що ситуація вирівняється. Але, якщо ще два тижні продовжаться такі температури, може бути повторення 2020 року. 

На період високих температур ми поставили на паузу усі агрономічні операції. 

Антон Коробко, операційний директор холдингу «Каліпсо»

Антон Коробко, операційний директор холдингу «Каліпсо» (Полтавська, Чернігівська і Сумська область): 

Останні дощі у нас по всіх кластерах пройшли в кінці червня, з того часу не було. Травень був спекотний, червневі дощі вирівняли ситуацію по вегетації, культури вийшли на 4 по 5-бальній системі. Той же буряк пішов добре розвиватися. А в липні, коли пішло цвітіння — вдарила спека. Зараз стоїть +35°C, плюс у нас ще на півночі піски, це теж ускладнює ситуацію. 

Спека точно нічого хорошого не дасть, я уже бачу, що чекає недобір по врожаю. Навіть, якщо далі піде зниження температури і опади, липнева спека своє слово сказала. На мій погляд, передусім чекає недобір по сої, у нас на деяких чернігівських полях стоїть по 20 см. Недобір буде кукурудзі. Соняшнику теж не дуже добре, але менше інших. 

Андрій Горобець

Андрій Горобець, СФГ «Астра» (Полтавська область, Семенівський район, 2 200 га, кукурудза, соняшнику, соя, буряк):

Все сохне, втрачає тургор (на культурах листя вʼяне, вушка опускаються) і йде до непоправних змін. 

Останні дощі були місяць тому. Пройшли гарні, продуктивні, близько 60мм, тихенько йшли протягом трьох днів. Але перед тим місяць теж не було. І зараз місяць нема і не передають. Найгірша ситуація по сої, починає скручуваться. Вона закінчила цвітіння, мала вже формувать боби, натомість абортує. 

Аналогічно кукурудза. Деяка відцвіла, деяка ще цвіте. Не може нормально ні запилитися, ні налить зерно, яке вже запилила. 

Ми вже побачимо недобір врожаю. Якщо підуть дощі, то хоч щось зберемо, а якщо ні, то можемо не побачити врожаю в принципі. Так що може бути гірше 2020 року, коли ми збирали по 3 тонни кукурудзи. Бо навіть в 2020 році такого не було. Рахуйте, що з початку липня температура 37-38°C і це кожен день. Коли таке було, щоб у 8 ранку стояло 30°C

Тарас Корнієнко

Тарас Корнієнко, заступник начальника відділу рослинництва компанії «Агрейн»  (Житомирська, Харківська, Чернігівська, Одеська та Черкаська області):

Географія наших посівів з півночі на південь дуже широка 1 300 км. Кукурудзу ми сіяли на півночі Одеської області, у Черкаській, Житомирській, Чернігівській і Харківській областях згідно сівозміни пшениця-кукурудза-соняшник. Найбільше зараз страждає кукурудза у Харківському регіоні, де вона щойно завершила фазу цвітіння і нинішня спека досить суттєво впливає на стан культури. Якщо пройдуть якісь дощі протягом наступних 10 днів, це може якось покращити ситуацію. Але зараз вже навряд чи можна говорити про більш-менш адекватні врожаї, на рівні минулого року. 

Що стосується півночі Одеської області, ситуація приблизно така ж як у Черкаській: кукурудза відцвіла, початок наливу, а дощів нема. Там навіть немає нічних рос. На відміну від Житомирської та Чернігівської областей, де через нічну вологу посіви виглядають здоровішими при приблизно однаковому з південними регіонами температурному режимі.

Друга проблема це соняшник. Культура також зараз відчуває гостру нестачу вологи. В нас соняшник посіяний по двох технологіях: Strip Till і безвідвальний обробіток грунту. Зараз спостерігаємо за ними. В принципі, поки що рослини тримаються і там, і там. Але в рослин, посіяних за технологією Strip Till, вигляд наче трохи кращий. Бункер покаже, як та чи інша технологія вплинула на розвиток рослин. Поки конкретно сказати про якісь втрати ми не можемо, але ситуація дуже напружена.

Якщо дощу не буде ще тиждень-два, то за моїми особистими спостереженнями може повторитися ситуація 2020 року. Тоді в осінньо-зимовий період випало дуже мало опадів, 100-120 мм. В цьому році вологи було трохи більше, але наприкінці березня на початку квітня зайшлі теплі повітряні маси з Сахари і відбулося інтенсивне випаровування вологи з грунту. Весь травень був сухим, потім дощі і от зараз наступив критичний момент для ярових культур. Озимі, дякувати Богу, збираються. Червневі дощі підтягнули ситуацію. Звичайно, не по всіх областях, але у центрі і на півночі урожайність на рівні планових показників і навіть з плюсом. 

Ніякими агрономічними способами на ситуацію вплинути не можна. Коли рослина знаходиться в такому стресі, головне її не чіпати. Зі стресу її виведе лише нормалізція температурного режиму і випадання необхідної кількості вологи.

Виконано за допомогоюDisqus