23 липня 2024, 19:09, Україна

В Укргідрометцентрі оцінили наслідки спеки для пізніх культур у першій декаді липня

Агрометеорологічні умови другої декади липня для формування врожаю пізніх культур, городини та овочевих були несприятливими через тривалий період спеки, повідомили в Укргідрометцентрі.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

За період 1-20 липня кількість днів із температурою вище + 35 °С становила у південних та центральних областях від 7 до 16 днів, нерівномірні дощі відмічалися лише у західних та північних областях. На решті території було зовсім сухо. Такі умови призвели до посилення та поширення повітряно-ґрунтової посухи.

«Поєднання високих температур повітря та ґрунту, засухи та суховіїв негативно вплинуло на ріст та розвиток пізніх культур. У південних, центральних, східних областях у кукурудзи, соняшника, гречки та сої відмічалося передчасне підсихання листків нижнього ярусу та скручування листків верхнього ярусу, засихання листків у зеленому стані, місцями повне засихання рослин, спостерігалися опіки на обгортці качана на деяких рослинах кукурудзи, слабке формування репродуктивних органів (кошиків у соняшника)», — йдеться у повідомленні.

Як зазначили фахівці, вологозабезпечення посівів на більшості площ понизилося до незадовільного рівнях. Лише на окремих площах західних та північних областей завдяки дощам запаси продуктивної вологи метрового шару ще залишалися задовільними.

Читайте також: «Все горить». Опитуємо аграріїв, як спека вдарила по посівах кукурудзи, соняшнику та сої (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

  • Barva Invest через спеку знизили свій прогноз виробництва кукурудзи в Україні у сезоні 2024/25 на 21% у порівнянні з минулорічним до 24,4 млн т.
  • Керівниця відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко вважає, що врожай кукурудзи цьогоріч може скоротитися на 20-30%.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.