26 липня 2024, 16:00, Україна

Горох в сівозміні залишає після себе азот і дає значну прибавку на наступні культури — фермер

Нині мало хто хоче «заморочуватись» із горохом, бо ця культура дуже «ніжна», за нею потрібен добрий догляд, вважає заступник директора та співвласник ПСП «Дмитрівка» Юрій Шипов.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Загалом на Півдні, на жаль, не дуже дивляться за сівозмінами. Всі, як кажуть, живуть одним днем. А горох в сівозміні дуже класна культура, яка після себе залишає азот і дає значну прибавку на наступні культури», — каже він.

За його словами, врожайність гороху на Миколаївщині дуже залежить від того, як випадає дощ в кінці квітня і в травні. Якщо випадає один дощик, то можна розраховувати на врожайність 2 т/га. Якщо ж працювати системно і приділяти увагу технології вирощування, плюс 1 дощ, то можна розраховувати на врожайність 2,5-3 т/га.

«Вже дивимося по погодних умовах, якщо запас вологи є,  культура гарно розвивається, то вкладаємо фунгіцидні обробки, мікроелементи, максимально по живленню. Якщо бачимо, що посуха, то від цього відходимо», — додав Шипов.

Читайте також: Європа потребує все більше гороху через велику кількість мігрантів з арабських і азійських країн — думка

  • У березні ціни на український горох значно зросли після зняття Індією мита на імпорт.
  • На початку квітня уряд Індії продовжив термін безмитного імпорту жовтого гороху на два місяці до 30 червня 2024 року.
  • «Західний контейнерний термінал» та міжнародний трейдер EU-Nomia LTD запустили завод з переробки жовтого гороху у Тернополі.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.