Європа потребує все більше гороху через велику кількість мігрантів з арабських і азійських країн — думка

Через міграцію до Європи жителів східних країн в ЄС зростає попит на горох. Отже, цей ринок обіцяє бути дуже перспективним для українських виробників культури. Про це повідомив директор EU-Nomia LTD Онур Ватан

«Європейський ринок з кожним днем зростає. Одна з причин — в результаті міграції у країнах ЄС значно збільшився сегмент жителів-переселенців зі східних країн. Ми з головою Асоціації бобових України Антоніною Скляренко є членами правління Всесвітньої асоціації бобових, тож бачимо у Європі і по всьому світу зростання споживання цих культур», — зазначив Онур Ватан.

Раніше його компанія експортувала шліфований горох в основному до Шрі-Ланки, Малайзії, Південної Африки, країн Перської затоки. Але цього року разом з «Західним контейнерним терміналом» вирішили розвивати європейський ринок. Для цього у Тернополі збудували завод з переробки жовтого гороху.

«Стан майданчику і обладнання нашого заводу дозволяє нам отримати європейську сертифікацію для торгівлі шліфованим горохом», — каже Онур Ватан. 

Він вважає, що обмеження, які діють щодо української пшениці, курятини, цукру, не стосуватимуться гороху. Навряд чи Європа вводитиме квоти на нішеві культури і у 2025 році, коли Україна торгуватиме сільгосппродукцією за правилами асоціації.

Читайте також: Альтернатива кукурудзі і соняшнику. Як на Тернопільщині будують «гороховий кооператив»

  • У березні ціни на український горох значно зросли після зняття Індією мита на імпорт.
  • На початку квітня уряд Індії продовжив термін безмитного імпорту жовтого гороху на два місяці до 30 червня 2024 року.

Віолетта Громова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus