1 серпня 2024, 11:05, Україна

Скорняков: Наразі нам нічому вчитися у європейських аграріїв

Європейські аграрії багато вкладають у врожайність, але доволі часто це не має обґрунтування. Економічних розрахунків там майже не роблять, говорить генеральний директор HarvEast Дмитро Скорняков.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Наприклад, польський фермер, який збирав пшеницю з врожайністю 7-8 т/га, в результаті отримав збитки. А український отримав прибуток при врожайності 5-6 т/га. Часто мені опонують, мовляв, це через те, що у нас дешева земля і робоча сила. Так, це теж важливі фактори, але насправді механізатор у Польщі та Україні отримує майже однакову заробітну плату. В Німеччині та Франції вона дещо вища, але у порівнянні з Польщею — не дуже і велика різниця», — каже Скорняков.

За його словами, в Україні набагато краще побудовала логістика, ніж у Польщі, оскільки там «маленькі силоси, десять разів перевантаження, вивантаження, транспортування».

«Наше агро — це зовсім інший рівень у порівнянні з європейським. І дрібні фермери, і середні компанії у більшості випадків мають набагато краще організовані бізнес-процеси, набагато краще працюють і рахують економіку. В нашому агро працюють професіонали дуже високого рівня. Тому мій висновок: наразі нам нічому вчитися у європейських аграріїв», — додав Скорняков.

Читайте також: Як в HarvEast змінили схему продажу врожаю та на які культури заключають форварди

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.