5 серпня 2024, 09:04, Україна

Врожайність озимого ріпаку на Івано-Франківщині знизилась майже на 1 т/га через весняні заморозки — аграрії

Врожайність озимого ріпаку цьогоріч була б мінімум 5 т/га, натомість через весняні заморозки вона знизилася до 4-4,2 т/га, розповів Григорій Івасишин, директор ПА «Бовшівська», в рамках АгроЕкспедиції.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Озимому ріпаку під врожай-2024 в господарстві виділили 300 га з 1250 га.

«Якраз на період цвітіння припали кількаденні заморозки, коли температура була до -1-3 °С. Через це ріпак частково скинув квітки і зав'язав менше стручків. Тому аграрії втратили певну частину урожаю, близько 0,3-0,5 т/га, десь більше, десь менше. На сої цьогоріч масово спостерігається наявність хвороб. Там, де аграрії не внесли профілактично системний фунгіцид, проблеми хвороб стоять особливо гостро», — розповів Ігор Гриник, регіональний менеджер компанії BASF в Івано-Франківській та Чернівецькій областях.

Крім ріпаку, в господарстві зібрали озиму пшеницю з врожайністю 7,1 т/га (якість переважно 3 клас) та озимий ячмінь — 7,8 т/га. На черзі в ПА «Бовшівська» соя і кукурудза. Є також 20 га багаторічних трав та 50 га кукурудзи на силос для потреб тваринництва.

Незважаючи на розташування господарства в зоні достатнього вологозабезпечення, підприємство активно впроваджує нетипову в цьому регіоні технологію no-till на частині своїх площ.

«Це рішення обумовлене складним рельєфом полів та необхідністю боротьби з водною ерозією ґрунту. Додатково господарство використовує сидерати, що свідчить про комплексний підхід до збереження родючості ґрунтів. Особливу увагу підприємство приділяє оновленню технічного парку, слідкуючи за новинками сільськогосподарської техніки. Правильний підхід до різних методів землеробства дозволяє господарству ефективно вирішувати локальні агрономічні виклики та підвищувати стійкість виробництва. В свою чергу, банк Credit Agricole завжди підтримує бажання клієнтів оновлювати парк техніки і пропонує партнерські програми з провідними виробниками с/г техніки», — сказав Олександр Бондар, експерт департаменту підтримки агробізнесу Credit Agricole Bank.

Партнери АгроЕкспедиції — агрохімічна компанія BASF та міжнародний банк Credit Agricole.

Читайте також: Ріпак продовжує активно торгуватися, ціни в портах сягнули 470-495$/т 

  • Станом на 1 серпня в Україні намолочено 3,2 млн т ріпаку.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.