5 серпня 2024, 15:06, Олійні

LNZ-Агро зібрав ріпак з врожайністю 4,1 т/га. В цьому сезоні планують посіяти 10 тис. га

Жнива ріпаку на полях LNZ-Agro розпочали з Черкащини, а закінчили за два тижні на Сумщині. Всього по холдингу площа посіву ріпаку складала  6 тис. га. Середньозалікова врожайність склала 4,1 т/га, розповів Kurkul.com директор агропідприємства LNZ-Агро Роман Франчук.

90% площ були засіяні гібридами від компанії Limagrain — Аляско, Акапулько, Астроном, Амбасадор, Анністон, Арнольд. В планах компанії на сезон 2024/25 виділити під ріпак близько 10 тис. га, але все буде залежати від погодних умов та наявності достатньої вологи.

«При цьому ми продовжимо надавати перевагу гібридам від Лімагрейн, також плануємо невеликі площі посіяти гібридами від компанії BASF», — зазначив Франчук.

Гібриди сіяли на полях, де попередником була в основному озима пшениця та ріпак. З добрив вносили діамофос та КАС. Технологія обробітку в більшості класична з оранкою, але деякі поля сіяли і за технологіями no-till, strip-till тощо.

Попри те, що весна для озимих була складною, Роман Франчук розповідає, що їх аномалії оминули. Наприклад, на Харківщині, Дніпропетровщині, Запоріжжі ріпаки були вражені травневими заморозками.

«Температура знижувалась, коли ріпаки переважно вже цвіли. Тому рослини стресували, відбувалось пригнічення розвитку, і, як результат, — зменшення врожайності. Наш регіон заморозки оминули. Але все ж, знаючи про ризики, ми для своїх полів обираємо стійкі гібриди», — пояснює Франчук.

Читайте також: LNZ Group почне вирощувати ріпак, під культуру відвели 3 тис. га

  • Станом на 1 серпня в Україні намолочено 3,2 млн т ріпаку.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.