14 серпня 2024, 09:07, Олійні

Трейдери очікують експортних цін на соняшник на рівні 23 тис. грн, на внутрішньому ринку — вдвічі нижчих

В Україні збирають врожай соняшника, і вже стає очевидним, наскільки липнева спека вплинула на цьогорічний урожай. Виробничі компанії, зокрема PROMETEY, які засіяли соняшником значні площі, вже відчули наслідки несприятливих погодних умов. Головний агроном компанії Ілля Троїцький говорить, що врожай соняшнику цьогоріч буде помітно менше, та панікувати все ж не варто. Такі примхи погоди циклічні. Бувало й гірше.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Так, 2024 р. виявився несприятливим для соняшнику та в цілому для пізніх ярих культур. Однак чи можна його вважати екстраординарним? На мою думку — ні. Слід згадати минулий високосний 2020 рік, що був більш суворішім ніж той, що минає. Чи слід аграріям панікувати і кричати про зміни клімату? Знов таки — ні, адже коливання кількості опадів і температури, незважаючи на зміни клімату планети, які безумовно мають місце, можуть бути в наступні декілька років сприятливими для аграріїв. Більше того, навіть цьогоріч будуть регіони, де врожай соняшнику буде на рівні середньобагаторічного. От наприклад, північно-західні райони Миколаївщини мають добрий розвиток соняшнику, особливо за середньо-пізніх строків сівби (перша декада травня)», — говорить Ілля Троїцький.

Читайте також: АгроЕкспедиція-2024: Київщина, Житомирщина, Чернігівщина

PROMETEY цьогоріч засіяв соняшником близько 6 тис. га. У Врадіївському та Вознесенському районах були чималі опади перед посухою, тому там врожай гарний, а от в Баштанському районі соняшник горів весь липень, тому там зібрати багато не вдасться. Однак посуха спіткала не тільки Україну. І цей факт може допомогти українським аграріям уникнути збитків, вважають у компанії.

«Посуха торкнулась не тільки України, а і всього Південного Сходу Європи — територій, де сконцентровано значні площі вирощування соняшнику. Очікується значне підвищення ціни на цей продукт. Тому, дехто з аграріїв може виграти і отримати значні прибутки навіть при врожайності 2-2,5 т/га. На яку розраховуємо і ми», — додав головний агроном PROMETEY.

У компанії PROMETEY очікують, що ціна на соняшник нового врожаю на експорт може сягнути 23 тис. грн за тонну. В Україні ціна коливатиметься в межах 14,4 тис. грн за тонну. Проте точніший прогноз давати складно, оскільки на ціну впливає безліч факторів: ситуація на світовому ринку, наявність «зернового коридору» та внутрішні умови, такі як відключення електроенергії, що впливає на виробництво олійних культур.