14 серпня 2024, 14:30, Світ

Казахстанські фермери скаржаться на призупинення імпорту пшениці з боку Китаю. Уряд шукає можливості вирішити питання

На початку серпня до казахстанських трейдерів почали надходити повідомлення від китайських партнерів про те, що митний орган заборонив пільговий імпорт для заводів у бондовій зоні. Тепер ввозити пшеницю вони можуть на загальних підставах — зі сплатою мита у розмірі 65%.

Про це повідомляє Eldala.kz.

Цю ситуацію було обговорено на нараді в уряді Казахстану під головуванням віцепрем'єра Серіка Жумангаріна.

«З огляду на скарги фермерів на призупинення імпорту пшениці з боку Китаю, Серік Жумангарін доручив Міністерству сільського господарства опрацювати можливість проведення перемовин із КНР з цього питання», — повідомили у пресслужбі прем'єр-міністра.

Як зазначає видання, у Казахстані цього року прогнозують високий урожай зерна. Закриття китайського ринку загрожує утворенню великих надлишків на внутрішньому ринку та падінням цін. При цьому потенційним ринком збуту казахстанської пшениці залишається лише Середня Азія.

Також на порядку денному в уряді майбутнє запровадження повної заборони на імпорт пшениці до Казахстану. Зокрема, поставки дешевшого зерна з росії будуть закриті для птахівників та борошномелів Казахстану.

«Напередодні ухвалення заборони, віцепрем'єр доручив «Продкорпорації» вжити заходів щодо вирівнювання цінового балансу для борошномелів між казахстанською та російською пшеницею», — повідомили у пресслужбі.

Нагадаємо, у Казахстані планують запровадити повну заборону імпорту пшениці всіма видами транспорту до кінця поточного року.

Заборона на імпорт пшениці вже діє на території Казахстану з 11 квітня нинішнього року терміном на півроку. При цьому є винятки на постачання залізничним транспортом на адресу борошномельних та птахівничих підприємств.