Казахстан готується заборонити імпорт пшениці і борошна до кінця року. Росіяни: Казахстан ніколи не був надійним партнером

У Казахстані планують запровадити повну заборону імпорту пшениці всіма видами транспорту до кінця поточного року, повідомляє ElDala.kz.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

На думку аграріїв Костанайської області, це обмеження необхідно поширити і на продукти переробки з огляду на позитивні прогнози на врожай у Казахстані. Про це заявили в Асоціації сільгосптоваровиробників Костанайської області, коментуючи проект наказу Мінсільгоспу про заборону імпорту пшениці.

«Ми зараз проводимо роботу над тим, що хвилює аграріїв. Це насамперед підготовка та проведення збирання врожаю та ціна на сільгоспкультури. Днями на масштабному Дні поля озвучено проблему, з якою вже сьогодні стикаються агроформування. Справа в тому, що види на врожай хороші, тому ми вважаємо, що важливо посилити норми щодо ввезення зерна з росії та додати до постанови пункт «заборонити імпорт усіх видів пшениці та продуктів її переробки». Це питання ми знову ставитимемо перед урядом», — заявив представник Асоціації Олександр Бородін.

Заборона на імпорт пшениці вже діє на території Казахстану з 11 квітня нинішнього року терміном на півроку. При цьому є винятки на постачання залізничним транспортом на адресу борошномельних та птахівничих підприємств.

За словами Олександра Бородіна, деякі компанії все ж таки знаходять варіанти і завозять зерно, у тому числі йдучи на різні хитрощі. Наприклад, розмелюють пшеницю і ввозять, як дроблянку, а потім подрібнюють на борошно або ввозять вже готове борошно. Таким чином, попит на місцеву пшеницю залишається низьким.

«Необхідно доповнити наказ та заборонити ввезення пшениці та продуктів її переробки. Це дозволить вітчизняним аграріям отримати гідну ціну на врожай та забезпечить ринки збуту», — пояснив Олександр Бородін.

Валерій Гачман, президент Спілки зернопереробників Алтаю заявив, що «Казахстан не може бути надійним партнером з тієї причини, що купуючи в росії зерно, він ніколи не був його кінцевим споживачем».

«Казахстан виконує функцію посередника між ринком зерна росії та ринками збуту — Узбекистаном, Таджикистаном, Афганістаном, Киргизією та Туркменістаном», — сказав він.

В Мінсільгоспі Казахстану уточнили, що обмеження не стосуватимуться транзиту пшениці територією країни.

Читайте також: Казахстан майже в 10 разів збільшив експорт твердої пшениці до ЄС

Раніше Митне управління Китаю запровадило обмеження на ввезення казахстанської пшениці для заводів, зареєстрованих у бондовій зоні.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus