15 серпня 2024, 13:34, Олійні

Листопадові ф'ючерси на сою на СВОТ досягли історичного мінімуму

Ціни на сою вже були на шляху до історичної низхідної корекції ще до того, як підозри щодо рекордного врожаю в США підтвердилися на цьому тижні, і останні рівні цін можуть бути прийнятними, за умови збереження стабільного попиту, пише FastBull.

Листопадові ф'ючерси на сою на Чиказькій біржі (СВОТ) в середу досягли історичного мінімуму в $9,55-1/4 за бушель, що є найнижчим рівнем найактивнішого контракту з 2 вересня 2020 року.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

Це стало наслідком серпневого звіту USDA, згідно з яким кінцеві запаси сої в США в 2024/25 МР зростуть на 62% в річному обчисленні до 560 мільйонів бушелів (15,24 млн т), що є третім найвищим показником за всю історію і значно перевищує торгові очікування на рівні 465 мільйонів бушелів (12,65 млн т).

АгроЕкспедиція-2024. Центр: соя абортує боби, кукурудза — мінус кілька тонн, соняшник «тримається»
Читати також

Величезні запаси стали результатом більшого врожаю сої, ніж будь-хто прогнозував, в першу чергу через незвично велике збільшення посівних площ.

З понеділка ф'ючерси на сою в середньому коштували $9,72 за бушель, що є найнижчою середньою ціною за тиждень з $8,99 у 2020 році, що було третім роком поспіль, коли в середині серпня ціни були нижче $9.

Але якщо скоригувати минулі ціни на інфляцію, то $9,72 стає найнижчою середньою ціною тижня з 2006 року, на самому початку імпортного буму сої в Китаї.

Значне ослаблення цін протягом останніх кількох місяців свідчить про те, що ринок вже готувався до такої «ведмежої» ситуації, як та, яку продемонструвало USDA цього тижня.

«З початку року листопадові ціни на соєві боби впали на 23%, і вони торгуються приблизно на 26% нижче, ніж в середині серпня 2023 року. Обидва ці падіння є найбільшими за останні щонайменше три десятиліття, хоча нові рівні цін, здається, відповідають фундаментальній кон'юнктурі», — вважають аналітики.

Зростання пропозиції сої в США є менш обтяжливим в контексті попиту. За останніми оцінками USDA, у 2024/25 МР співвідношення запасів до споживання в США становитиме 12,8%, що є п'ятирічним максимумом і значно перевищує минулорічний показник у 8,4%.

Читайте також: АгроЕкспедиція. Північ: що з якістю ранніх зернових та як пережили спеку кукурудза, соняшник та соя?

Це лише п'ятий найвищий показник за останні два десятиліття, і він не потрапляє в топ-20, якщо розглядати повний 61-річний масив даних. Коефіцієнт використання запасів під час торговельної війни між США та Китаєм у 2018-19 роках зріс до тридцятирічного максимуму — 23,4%.

Аналіз історичних серпневих прогнозів запасів до споживання у порівнянні з відповідними ціновими рівнями свідчить про те, що листопадова ціна на боби буде в межах від $9,25 до $10 за бушель, враховуючи поточний прогноз на 2024/25 МР на рівні 12,8%.

Це означає, що соєві боби, можливо, вже наближаються до справедливої ринкової ціни, але недовіра трейдерів до попиту може зіпсувати цей висновок.