15 серпня 2024, 17:22, Україна

Експерт порадив захист від однієї з найагресивніших хвороб цукрового буряка — церкоспорозу

Церкоспороз — одна з найагресивніших хвороб, що загрожує посівам цукрового буряка. Ця грибкова інфекція щороку активізується влітку і продовжує завдавати шкоди аж до завершення вегетаційного періоду. Без належного захисту церкоспороз може призвести до значного зниження врожайності та цукристості коренеплодів, іноді до 50-60%, говорить Юрій Нестерук, менеджер із розвитку технологій у Західному регіоні LNZ Group.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

Церкоспороз легко розпізнати за появою на листках цукрового буряку округлих світло-бурих плям діаметром 2-4 мм, оточених червоною або червоно-бурою облямівкою. Ці плями поступово поширюються, що призводить до всихання листя і втрати фотосинтетичної активності рослин, що негативно впливає на їхній розвиток та врожайність.

В агродепартаменті LNZ Group наголошують про наслідки поширення хвороби: «Ця хвороба особливо активно розвивається за прохолодної та вологої погоди, руйнуючи листкову поверхню буряка. Після цього рослина починає відростати, але вже за рахунок власних запасів цукрів. Це призводить до зниження цукристості коренеплодів та загальної врожайності культури».

Для зменшення ризику зараження посівів церкоспорозом рекомендується застосовувати такі агротехнічні заходи:

  1. Вчасна сівозміна.
  2. Глибока зяблева оранка — допомагає знищити залишки грибка в ґрунті.
  3. Збалансоване живлення — застерігає від розповсюдження хвороби.
  4. Використання стійких до хвороби гібридів — знижує ризик розвитку хвороби.

Навіть при дотриманні агротехнічних прийомів, церкоспороз може загрожувати якісному врожаю. Тому важливо проводити вчасні фунгіцидні обробітки. Фахівці Агродепартаменту LNZ Group при поширенні церкоспороза радять внесення фунгіцидів з лінійки бренду DEFENDA:

  • Абсолют (карбендазим, 500 г/л)
  • Парацельс (флутріафол, 250 г/л)
  • ДОТ (80 г/л Ципроконазолу + 250 г/л Пропіконазолу)
  • Сальто (тіофанат-метил, 500 г/л)
  • Спліт (дифеноконазол, 250 г/л)
  • Спліт Дуо (дифеноконазол, 125 г/л + азоксистробін, 125 г/л)

Для досягнення максимального ефекту важливо дотримуватися рекомендацій виробника щодо дозування та часу внесення фунгіцидів. Це забезпечить надійний захист посівів і допоможе зберегти високу якість врожаю цукрового буряку.

Під врожай 2024 року в Україні засіяли 254,3 тис. га цукрового буряка (2023: 249,9 тис. т).