21 серпня 2024, 14:09, Зерно

Казахстан повністю заборонив імпорт російської пшениці

Мінсільгосп Казахстану посилив раніше запроваджену заборону на ввезення до країни пшениці, пише ElDala.kz.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Якщо до цього моменту існували винятки для імпорту на адресу борошномельних та птахівницьких господарств, то зараз заборона повна. Також відтепер він торкається і ввезення насіння пшениці. Наказ Мінсільгоспу опубліковано у Банку нормативних правових актів РК і буде введено в дію у середу, 21 серпня.

Діятиме повна заборона на імпорт пшениці до кінця 2024 року.

Мінсільгосп Казахстану пояснив необхідність цього заходу як очікуванням високого врожаю пшениці в Казахстані, так і збільшенням поставок з росії. За першу половину 2024 року до Казахстану з рф надійшло 1,5 млн т пшениці, що можна порівняти з обсягом імпорту за весь 2023 рік.

Передбачається, що цей захід дозволить підтримати внутрішні ціни на пшеницю в Казахстані, виключивши тиск дешевшого російського зерна.

При цьому на транзит російської пшениці через територію Казахстану заборона не поширюється.

Читайте також: Регіональні чиновники Казахстану завищили минулорічний врожай зерна на 3 млн т. Уряд: Ми почали статистичну амністію

  • На початку серпня до казахстанських трейдерів почали надходитиповідомлення від китайських партнерів про те, що митний орган заборонив пільговий імпорт для заводів у бондовій зоні. Тепер ввозити пшеницю вони можуть на загальних підставах — зі сплатою мита у розмірі 65%.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.