Регіональні чиновники Казахстану завищили минулорічний врожай зерна на 3 млн т. Уряд: Ми почали статистичну амністію

Прагнучи заручитися прихильністю керівництва Казахстану, регіональні чиновники завищили минулорічний врожай зерна в країні на 3 млн т, пише Bloomberg.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Врожай зерна в Казахстані був завищений приблизно на 20%. Цифри, включаючи 2,1 млн т пшениці, були сфальсифіковані керівниками регіонів у системі винагороди за більш високе виробництво, заявив в інтерв’ю віце-прем’єр-міністр Серік Жумангарін.

Тепер уряд хоче виправити цифри, оскільки вони спотворюють сильні та слабкі сторони аграрного сектора Казахстану, а також призводять до неправильного розподілу субсидій. За словами Жумангаріна, оманливі цифри також можуть перешкодити прагненню країни збільшити виробництво зерна.

«Щоб планувати такі речі, нам потрібно розуміти, чи правильні у нас статистичні дані, чи ні. Ми почали статистичну амністію», — сказав він.

За словами Жумангаріна, завищене виробництво пшениці означає, що врожайність була набагато нижчою, ніж офіційно повідомлено. З 2025 року уряд не зможе надавати дотації аграріям, які вирощують нижче встановленої врожайності.

Виробництво молока також було завищено, що приховувало внутрішній дефіцит. Посіви картоплі та поголів’я великої рогатої худоби також потребують перегляду в бік зменшення.

Тим не менш, віце-прем'єр-міністр оптимістично налаштований, що подвоєння внесення добрив у Казахстані протягом наступних двох років збільшить виробництво в сільському господарстві.

Читайте також: Казахстан готується заборонити імпорт пшениці і борошна до кінця року. Росіяни: Казахстан ніколи не був надійним партнером

  • На початку серпня до казахстанських трейдерів почали надходити повідомлення від китайських партнерів про те, що митний орган заборонив пільговий імпорт для заводів у бондовій зоні. Тепер ввозити пшеницю вони можуть на загальних підставах — зі сплатою мита у розмірі 65%.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus