30 серпня 2024, 16:30, Ринок землі

Перші 1075 гектарів державних сільськогосподарських земель вже виставлені на торги

В рамках проєкту «Земельний банк» на Прозорро.Продажі виставлено на аукціон з оренди 16 ділянок державних сільськогосподарських земель загальною площею 1075 га.  Всі вони розташовані у Вінницькій області. 

За повідомленням голови Фонду держмайна Віталія Коваля, до кінця року ФДМУ планує виставити на електронні торги майже 100 тисяч гектарів державних с/г земель у 20 областях України.

На наступних торгах стануть доступні земельні ділянки у Хмельницькій, Кіровоградській, Київській та Запорізькій областях.

«Проєкт «Земельний банк»  надає аграріям доступ до державних земель на прозорих та конкурентних засадах через онлайн-аукціони. Це відкриває рівні можливості для всіх аграріїв: від великих агро-корпорацій до малих фермерів, які прагнуть розширити свій бізнес. А також для початківців та переселенців, які хочуть розпочати агробізнес», сказано у повідомленні.

Міф не відбувся. Ринок не «побіг». Про що говорили голова Фонду держмайна і топменеджери компаній НІБУЛОН, Feodal, Твоє коло, HarvEast на Grain Ukraine 2024
Читати також

Площа земельних ділянок, які виставляються на торги, варіюється від 1 га до 4 тис. га. Кожна ділянка йде окремим лотом, що дозволяє орендувати як великі площі, так і малі.  Стартова вартість на аукціоні становить 12% від нормативно-грошової оцінки землі.

На думку Віталія Коваля, проєкт не лише дозволить ефективно використовувати державні землі та підтримати агровиробників, а й наповнить бюджети різних рівнів. 

«На першому етапі очікуємо надходжень у розмірі до 1 млрд грн, а при консолідації та залученні в обіг усіх державних сільськогосподарських земель, загальна площа яких сягає близько 800 тисяч гектарів, ця сума може зрости до 8 млрд грн», пише він.

Для участі в торгах, необхідно обрати лот та зареєструватися на електронному майданчику та сплатити внески. За умовами проєкту, переможець отримає право оренди на строк до 14 років для однорічних насаджень або до 25 років для багаторічних, сплативши суборендну плату на рік вперед.

Для реалізації проєкту ФДМУ створено ТОВ «Державний земельний банк» перший державний оператор земель сільськогосподарського призначення, що на 100% належить державі.

Віолетта Громова, Latifundist.com