2 вересня 2024, 16:00, Світ

Bloomberg: Туреччина офіційно подала заявку на вступ до БРІКС

Туреччина офіційно попросила приєднатися до групи країн БРІКС, щоб зміцнити свій глобальний вплив і налагодити нові зв’язки за межами традиційних західних союзників, повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

За словами джерел, Туреччина подала заявку на приєднання до БРІКС кілька місяців тому через розчарування у зв’язку з відсутністю прогресу в її багаторічній спробі приєднатися до Європейського Союзу. Заявка також є частково результатом розбіжностей з іншими членами НАТО після того, як Туреччина підтримувала тісні зв’язки з росією після її вторгнення в Україну в 2022 році.

Міністерство закордонних справ і канцелярія президента Туреччини відмовилися від коментарів.

«Туреччина може стати сильною, процвітаючою, престижною та ефективною країною, якщо вона покращить свої відносини зі Сходом і Заходом одночасно. Будь-який інший метод не принесе користі Туреччині, а зашкодить», — сказав президент Реджеп Таїп Ердоган у Стамбулі на вихідних.

Подальше розширення БРІКС може бути обговорено під час саміту в Казані, 22-24 жовтня, повідомляють джерела видання. Серед інших країн, які хочуть приєднатися, є Малайзія, Таїланд і близький союзник Туреччини Азербайджан.

Туреччина вважає, що приєднання до БРІКС може допомогти країні покращити економічне співробітництво з росією та Китаєм і стати торговим каналом між ЄС та Азією. За словами джерел, вона хоче бути центром експорту газу з росії та Центральної Азії.

Читайте також: росія значно наростила обсяги торгівлі з Африкою завдяки прихованому експорту через Туреччину та Індію — експерт

  • Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган схвалив угоду про зону вільної торгівлі з Україною та додатки до неї 1 серпня.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.