5 вересня 2024, 18:00, Світ

Молдовський уряд допоможе фермерам, які постраждали від посухи

Міністр сільського господарства та харчової промисловості Молдови Володимир Боля представив перший пакет допомоги вітчизняним аграріям, які постраждали від посухи та стихійного лиха, повідомляє Інфотаг.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Аграріїв звільнять від штрафів за прострочені кредити, якщо вони подадуть документ, що підтверджує нездатність виконати свої договірні зобов'язання.

Крім того, фермери матимуть змогу подати заяви, щоб отримати шестимісячні кредитні канікули на проміжні платежі, які потрібно сплатити з 2 вересня до 31 грудня цього року.

Міністерство також пропонує знизити початковий внесок для участі у програмі розвитку малих іригаційних систем із 40% до 20%. Такий захід спрямований на спрощення доступу до іригаційного обладнання, необхідного для сталого розвитку сільського господарства.

Колишній виконавчий директор провідної молдавської агроасоціації «Сила фермерів» Олександр Слусар назвав повідомлення міністерства «маніпулятивним». Він заявив, що надання шестимісячних кредитних канікул стосується лише виплат із придбання техніки у Агентства з розвитку та модернізації сільського господарства (ADMA).

«Абсолютна більшість боргів фермерів стосується банків та інших постачальників, яких не стосується рішення міністерства сільського господарства та харчової промисловості. А міністр мовчить і не дає жодних пояснень», — сказав Слусар.

Читайте також: Уряд Румунії обіцяє надати допомогу фермерам, посіви яких постраждали від спеки 

  • Французькі фермери закликають уряд надати їм фінансову допомогу, оскільки існує високий ризик, що цьогорічний врожай пшениці буде найнижчим принаймні за десятиліття через проливні дощі.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.