10 вересня 2024, 12:07, Переробка

Збільшення переробки соняшнику в новому сезоні може бути значно повільнішим, ніж зазвичай

За підсумками 2023/24 МР в Україні переробили трохи більше 15 млн т соняшнику. Це на 9% більше за показник попереднього сезону, повідомляє ІА «АПК-Інформ».

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Крім того, це стало другим за величиною обсягом переробки соняшнику за всю історію після показника 2019/20 МР (15,9 млн т).

«Темпи переробки трималися на досить високому рівні майже протягом усього сезону і почали знижуватися лише з червня на тлі значного дефіциту пропозицій соняшнику», — зазначають аналітики.

Частина заводів планувала дозавантажити потужності ріпаком, проте через високі ціни або відмовлялися від його переробки, або значно скорочували програму. Внаслідок цього багато заводів ставали на профілактичні ремонтні роботи раніше запланованого та вимушено продовжували їх через труднощі з закупівлею сировини, попри більш ранній початок збирання соняшнику.

За оцінкою АПК-Інформ, у серпні обсяг переробки соняшнику українськими заводами став найменшим з серпня 2022 р, склавши усього лише близько 640 тис. т (-37% до показника попереднього місяця).

Внаслідок обмеженої пропозиції олійної збільшення переробки у новому сезоні може бути значно повільнішим, ніж зазвичай, вважають аналітики.

Читайте також: При поточних цінах на соняшник переробка стає економічно невигідною — представники заводів

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.