17 вересня 2024, 09:00, Україна

Ад’юванти при передпосівній гербіцидній «чистці» полів допомагають максимально ефективно знищити бур’яни — фахівець

Ад’юванти при десикації поліпшують покриття рослин робочим розчином, що пришвидшує дозрівання культур, при передпосівній гербіцидній «чистці» полів — допомагає максимально ефективно знищити важкоконтрольовані бур’яни, розповів керівник департаменту агротехнологій Ukravit Олександр Мигловець.

«Стануть вони у нагоді й при роботі контактними препаратами, сприяючи кращому розповсюдженню робочих розчинів пестицидів та агрохімікатів. Особливо важливо застосовувати ад’юванти в осінній період: по-перше, через нестабільність погодних умов, по-друге — через неможливість провести обробки в оптимальні строки внаслідок браку техніки та людського ресурсу. Тому, якщо хочете, щоб осінні обприскування були максимально ефективними, не ігноруйте їх використання», — каже фахівець.

Для нівелювання негативних погодних факторів та підвищення ефективності дії робочих розчинів він рекомендує застосовувати ад’ювант Інгрес (поліалкіленоксид модифікований гептаметилтрисилоксан).

Високий вміст трисилоксану в ньому є ключовим фактором, що впливає на швидкість розповсюдження робочого розчину по листовій поверхні: він дозволяє зменшити поверхневий натяг води/робочого розчину в 3,5 рази, до <20,5 мН/м — міліньютонів на метр (для води цей показник становить близько 73 мН/м). Внаслідок цього зменшується кут контакту крапель із поверхнею, що забезпечує миттєве розтікання та охоплення в десятки разів більшого радіусу покриття.  

Одночасно ад’ювант також діє як пенетратор, сприяючи кращому проникненню робочого розчину через тканини рослин, що нівелює негативний вплив погодних факторів на засоби захисту рослин і мікродобрива та покращує їх дію. 

Інгрес є неіонним ад’ювантом, тобто не має заряду, а тому не здатний вступати у зв’язок із діючими речовинами препаратів у робочому розчині. Крім того, він абсолютно безпечний для довкілля. Низька норма витрати робить цей продукт оптимальним рішенням для поліпшення ефективності обприскувань за будь-яких погодних умов та проти будь-яких загроз.  

Читайте також: Протруйник для озимих зернових забезпечить комплексний захист на старті — поради експерта

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.