Вчора, 10:09 Зерно

Вологість кукурудзи зараз — 12-14%, через це сушарки «відпочивають» — АГРОТРЕЙД

На «Гадяцькому елеваторі» компанії «АГРОТРЕЙД» кажуть, що цього року врожаї нижче середнього. Відповідно, у зерносховища також йде менший об’єм зерна — на 25-30%, ніж зазвичай, розповів Elevatorist.com директор виробничо-технічного департаменту компанії Костянтин Ворона.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Він прогнозує, що кукурудзу в регіоні зберуть ще до листопада, хоча стандартно збір триває до кінця грудня. Зерно з полів йде дуже сухе. Наприклад, вологість кукурудзи зараз — 12-14%, через це сушарки цього сезону «відпочивають», якість зерна також постраждала, каже Ворона.

«Погіршення по сої: вона запеклась і не набула свого властивого жовтого кольору. Зверху оболонка жовта, а всередині зелена. При цьому соя вже висохла, розвиватись не буде», — розповідає Ворона.

За його словами, раннім зерновим пощастило більше через запас вологи, а соя, соняшник і кукурудза мають в регіоні гірші показники. Костянтин Ворона згадує, що такий же сезон з посухою був у 2016 році. 

«На Чернігівщині краща ситуація: там були дощі влітку, тому врожайність на планових рівнях по пшениці, сої, по ріпаку і по соняшнику. В Гадячі ще більш-менш нормально, а от по Харківському регіону у нас у нас дощів не було майже 2 місяці», — розповідає Ворона.

Якщо раніше на елеваторі компанії в Гадячі за сезон робили майже два оберти, то в умовах цього року «буде добре зробити один».

Читайте також: Українська кукурудза наразі відіграє роль «локомотиву» всього зернового комплексу — аналітики

  • Найвищу врожайність кукурудзи фіксують у Волинській, Рівненській та Чернігівській областях — понад 8 т/га.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.