Вчора, 14:00 Україна

В Україні провели перший аукціон з оренди держземель. В Мінагро поділились результатами

Перший земельний аукціон в рамках проєкту «Земельний банк» пройшов успішно. За сільгоспділянку понад 115 га на Вінниччині змагалися 14 учасників. Переможна ставка на її оренду — понад 3 млн грн, повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Такий вдалий аукціон доводить, що нова сторінка земельних відносин в Україні відкрита. Адже проєкт «Земельний банк» — це про прозорий ринок землі, без тіньових схем у використанні державних земель. Він відкриває рівні можливості для всіх аграріїв: від великих агро-корпорацій до малих фермерів, які прагнуть розширити свій бізнес. А також для початківців та переселенців, які хочуть розпочати аграрну справу», — зазначив він.

Загалом сьогодні Фонд держмайна на платформі «Прозорро.Продажі» проведе 16 земельних аукціонів. Кошти від онлайн торгів підуть в державний та місцевий бюджети. До кінця року ФДМУ планує виставити на електронні торги майже 100 тис. га державних с/г земель у 20 областях України. 

Читайте також: ФДМУ оприлюднив список необхідних документів для участі в аукціонах з передачі в оренду держземель

  • У серпні Фонд державного майна завершив корпоратизацію «Фонду аграрних інвестицій». На його основі створили «Державний земельний банк».
  • В ФДМУ очікують, що за умови ефективного надання державних земель в оренду, бюджет зможе щорічно поповнюватися 8 млрд грн.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.