Бюджет щорічно отримуватиме 8 млрд грн від надання в оренду держземель — ФДМУ

Презентація Земельного банку
Джерело фото: Latifundist.com

За умови ефективного надання державних земель в оренду, бюджет зможе щорічно поповнюватися 8 млрд грн. Про це заявив заступник голови Фонду державного майна України Ігор Тимошенко на презентації проєкту «Земельний банк».

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Наразі у розпорядженні держави є 806 тис. га, з них — 386 тис. га — в ФДМУ.

«Середня вартість оренди сільгоспугідь на аукціонах сягає 10 тис. грн/га. Якщо помножити цю суму на 806 тис. га державних земель у нашому розпорядженні, то одержуємо суму у 8 млрд грн», — сказав Тимошенко.

За його словами, станом на 17 вересня було оголошено 45 аукціонів у Вінницькій, Львівській, Волинській, Черкаській, Запорізькій та Одеській областях. До першого пулу аукціонів цьогоріч увійшло 1905 земельних ділянок загальною площею 104 тис. га. Дохід від їхньої оренди має скласти 1 млрд грн.

«Найменша ділянка, яка буде доступна для оренди — 1 гектар, а найбільша — 3 969 гектарів. По кадастрових номерах будуть аукціони з оренди державної землі. Державні землі будуть доступні у 20 областях», — сказав міністр агрополітики Віталій Коваль.

Читайте також: Перші 1075 гектарів державних сільськогосподарських земель вже виставлені на торги

  • У 2023 році Кабінет Міністрів передав до сфери управління Фонду державного майна 25 державних підприємств, якими раніше управляла Національна академія аграрних наук.
  • У серпні Фонд державного майна завершив корпоратизацію «Фонду аграрних інвестицій». На його основі створили «Державний земельний банк».

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus