Сьогодні, 17:04 Зерно

росія забороняє імпорт казахстанського зерна

росія забороняє ввезення з Казахстану зерна та продуктів його переробки, а також плодоовочевої продукції. Такі вимоги обґрунтували зростанням випадків ввезення продукції, в якій виявлено карантинні об'єкти, пише ElDala.kz.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

россільгоспнагляд звернувся до Комітету державної інспекції в АПК Мінсільгоспу Казахстану з проханням призупинити з 23 вересня 2024 року видачу фітосанітарних сертифікатів на зерно, продукти його переробки, томати, перці та насіння соняшнику для посіву (походженням третіх країн), що експортуються в росію.

У відомстві заявили, що обмеження потрібні, щоб зберегти фітосанітарне благополуччя, темпів розвитку тепличних комплексів у рф, а також збереження обсягів експорту російського зерна та плодоовочевої продукції.

Казахстан цього сезону розглядає можливість транзиту своєї сільгосппродукції до Європи через територію росії. Наразі ці плани під загрозою. Експортери Казахстану вже заявили про складнощі із переміщенням продукції, завезеної на територію рф.

Експерти пов'язують цю ситуацію із запровадженням Казахстаном заборони на ввезення російської пшениці. Зерновий союз Казахстану раніше виступив із пропозицією відновити імпорт російської пшениці, щоб убезпечити свій власний транзит зерна територією рф.

Читайте також: Казахстанські фермери скаржаться на призупинення імпорту пшениці з боку Китаю. Уряд шукає можливості вирішити питання

  • У серпні Казахстан повністю заборонив імпорт російської пшениці.
  • Прагнучи заручитися прихильністю керівництва Казахстану, регіональні чиновники завищили минулорічний врожай зерна в країні на 3 млн т.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.