Сьогодні, 10:19 Україна

АСУ: В’єтнамська вакцина проти АЧС не має доказів безпечності

Асоціація «Свинарі України» (АСУ) занепокоєна поширенням неправдивої інформації, пов’язаної з африканською чумою свиней (АЧС) та реєстрацією кандидата вакцини проти АЧС у країні, йдеться у повідомленні організації.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

За даними АСУ, про те, що кандидат вакцини проти АЧС в’єтнамського виробництва (AVAC Vietnam Joint Stock Corporation), який прагнуть зареєструвати в Україні, не має сьогодні підтвердженого статусу безпечного продукту і несе потенційні ризики погіршення епізоотичної ситуації у країні свідчать:

  • Попередження Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (WOAH) щодо ризиків, пов’язаних із застосуванням вакцин із непідтвердженим статусом безпечності та ефективності. Згідно з WOAH, сьогодні жодний із кандидатів не має статусу вакцини, оскільки не пройшов процес перевірки.
  • Заява Служби інспекції здоров'я тварин і рослин (APHIS) Міністерства сільського господарства США про виключення штамів ASFV-G-ΔMGF (використаний для створення вакцини AVAC ASF Live) та ASFV-G-Δ9GL/ΔMGF зі списку мікроорганізмів, які дозволено ввозити на територію США, у зв’язку з тим, що APHIS «проаналізувала нову інформацію щодо безпечності та геномної нестабільності, що може призвести до відновлення вірулентності, і визначила, що вони [ці штами] можуть становити серйозну загрозу для здоров'я тварин та безпечності продуктів тваринного походження».
  • Дослідження, що засвідчують, що вакцинний вірус ASFV-G-ΔMGF (використаний для створення вакцини AVAC ASF Live) відновлює вірулентність (здатність заражати).
  • Дослідження, що підверджують, що в епізоотичній ситуації щодо АЧС у В’єтнамі відіграє роль штам ASFV-GUS-Vietnam, який є ідентичним ASFV-G-ΔMGF (використаний для створення вакцини AVAC ASF Live). Його виявили у 2021 році, тобто до реєстрації вакцини у В’єтнамі, що свідчить, «що незаконне використання неналежних вакцин може не тільки сприяти поширенню хвороби, але й сприяти виникненню нових варіантів у регіонах додатково до ризику рекомбінації між різними генотипами АЧС».

«Сьогодні питання реєстрації кандидата вакцини проти АЧС в Україні не зводиться до ризиків окремого підприємства, яке вирішить застосувати продукт, безпечність якого не доведено. Ідеться про наслідки для епізоотичної ситуації у країні та сусідніх країнах, впливу на зовнішню торгівлю продукцією свинарства, інтеграції України у ЄС», — зазначили в АСУ.

В асоціації зауважили, що це питання обговорюють в широкому експертному колі, із залученням профільних відомств, компетентного органу, експертизи українських та міжнародних організацій і наукових установ.

За висновками останнього такого круглого столу, організованого Мінагро (27 березня 2024 року), було прийнято рішення надалі відстежувати прогрес щодо розробки вакцини проти АЧС та не підтримано ініціативу зареєструвати кандидата вакцини в’єтнамського виробництва, зважаючи на ризики та відсутність доказів його безпечності та якості. 

Читайте також: Наше свиняче діло. Що чекає галузь найближчим часом?

Раніше LIGA.net писала, деякі представники галузі вважають, що виконавчий директор асоціації «М'ясної галузі» Микола Бабенко роздмухує пристрасті навколо свинячої чуми.

«Він має контракт на постачання в Україну вакцини від АЧС, яку виробляє в’єтнамська компанія. В умовах загрози епідемії цей продукт має краще продаватися», — сказав LIGA.net один зі свинарів.

  • У червні директор AVAC Vietnam — компанії-розробника вакцини проти африканської чуми заявив, що Україна слідом за Румунією подала заявку на реєстрацію вакцини. Вакцина AVAC ASF Live у липні 2023 р. отримала дозвіл на комерційний продаж підприємствам з вирощування.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.