Сьогодні, 17:04 Україна

Парламент підвищив податки «заднім числом» через «виключність обставин» — Гетманцев

Верховна Рада була змушена підвищити податки «заднім числом» через «виключність обставин». Про це в інтерв'ю Економічній правді розповів голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев. 

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

«У вересні-жовтні ми були перед дилемою: або вводимо в дію закон з листопада і піднімаємо ставки ще більше (бо сума потреби нікуди не дівається), або все ж таки робимо це першим жовтня. Ну, і з цих двох дуже-дуже поганих рішень обрали те, яке нам здалося менш поганим. Я б не хотів тут юридичних дискусій, бо вони мене дискредитують. Чому? Бо я все ж таки доктор юридичних наук, і я точно знаю, що це порушення. Тобто так робити не треба», — заявив Гетманцев.

Якщо зняти питання про конституційність або неконституційність, то закон конституційний, зауважив Гетманцев. За його словами, є рішення, яким Конституційний суд протлумачив, що означає зворотна дія в часі. 

«І він зазначив, що це стосується тих випадків, коли норми регулюють відносини, які розпочалися і були завершені до дати набуття чинності норми. Якщо ми говоримо про третій чи четвертий квартал, то тут відносини точно не завершені. Але дійсно, це погане рішення. Тобто, тут у нас немає дискусії», — додав Гетманцев.

Читайте також: Влада пропонує підвищити податки. Якими будуть наслідки для бізнесу?

  • 3 вересня Верховна Рада провалила голосування у першому читанні за законопроєкт про збільшення податків.
  • 17 вересня парламент проголосував за законопроєкт №11416-д у першому читанні.
  • Верховна Рада за засіданні 10 жовтня прийняла законопроєкт №11416-д щодо історичного збільшення податків в цілому.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.