Сьогодні, 13:06 Світ

В ЄС хочуть перенести на рік заборону імпорту сої зі «знеліснених земель». Раніше її хотіли ввести з 2025 року

Рада ЄС відтермінувала цільову поправку до регламенту ЄС про вирубку лісів на рік, повідомляється на сайті Ради.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Ця відстрочка дозволить третім країнам, державам-членам, операторам і трейдерам бути повністю готовими до виконання нових зобов’язань. Вони передбачають «належну обачність» в тому, щоб переконатися, що певні товари та продукти, які продаються в ЄС або експортуються з ЄС, не вирощуються на землях, де вирубуються ліси.  

«Сюди входять продукти, виготовлені з великої рогатої худоби, деревини, какао, сої, пальмової олії, кави, каучуку та деяких продуктів із них», — йдеться у повідомленні.

Якщо Європейський парламент погодить, то нові зобов’язання за цим регламентом, будуть обов’язковими для:

  • з 30 грудня 2025 року — для великих операторів і трейдерів,
  • з 30 червня 2026 року — для мікро- та малих підприємств.

Тепер Рада поінформує Європейський парламент про свою позицію, щоб регламент був офіційно прийнятий та опублікований в Офіційному журналі ЄС. Це потрібно для того, щоб він міг набути чинності до кінця року.

«Комісія подала свою пропозицію щодо перенесення дати застосування регламенту про вирубку лісів у відповідь на занепокоєння держав-членів, третіх країн, трейдерів і операторів щодо того, що існує ризик того, що вони не зможуть повністю дотримуватися правил до 31 грудня 2024 року», — додали в Раді ЄС.

Читайте також: Бразильці очікують рекордний врожай, а у нас посуха і погана якість. То що буде з цінами на сою?

  • Європейські покупці почали просити в українських експортерів сертифікат простежуваності. В Україні поки немає органу, який би його видавав. 

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.