Бразильці очікують рекордний врожай, а у нас посуха і погана якість. То що буде з цінами на сою?

Зробили ставку на сою? Готуєтесь, що ціни не буде? Розбираємо ситуацію чи дійсно це так

Джерело фото: Latifundist.com

«Вже не перша хто вам скаже, що в Америці рекордний врожай сої. І, ймовірно, багато контрактів у світі будуть закриватися за рахунок американської, а українська буде падати в ціні. Тому хто думає, здавати чи тримати сою — зверніть увагу на цей шматок інформації», — розповідає у відео керівниця агропідприємства «Клаптик Степу», співзасновниця компанії Growex, блогерка Оксана Лукіянчук.

В коментарях в одній із фейсбук-спільнот, де виклали це відео, посипалося: «врожайність в Україні низька, тому соя буде дорожчати», «соя вже піднімається і навіщо сіяти хаос», «ціна не може впасти, бо вже і так низька». 

Власник підприємства «Геркулес» Віктор Шеремета у коментарі нашому виданню теж заспокоює аграріїв: «Яким буде новий врожай у Південній Америці — під питанням. Ціни зростуть. Але на захмарне зростання не слід розраховувати. Невелике буде практично по всім культурам».

То продавати чи притримати? За інформацією аналітиків, українські виробники активно збувають сою по всім напрямкам. Що відбувається з цінами і чому з 30 грудня 2024 року ускладнюється експорт сої в ЄС?

Ціни під тиском

Хоча ціни на соєві боби на міжнародній арені значно відскочили від свого найнижчого рівня за останні 4 тижні, оператори все ще не впевнені — що очікувати у найближчому майбутньому, говорить CEO ASAP Agri Христина Серебрякова.


Христина Серебрякова

CEO ASAP Agri

«Перш за все, ринок нещодавно підігрівався через занепокоєння, пов’язане із затримкою перехідного періоду між сухим і вологим сезонами у Бразилії. Крім того, рекордний попит з боку Китаю під час сезону 2023/24 з імпортом понад 110 млн т дає певний оптимізм щодо попиту на цей маркетинговий рік. Публікація 19 вересня даних про експорт сої США підтвердила ці сподівання: протягом минулого тижня з США до Китаю було продано майже 1 млн т сої».

З іншого боку, Христина Серебрякова зауважує, що USDA продовжує говорити про рекордні врожаї в США та Бразилії, які можуть посприяти комфортному глобальному балансу. 

Соя

Очікується, що третій ключовий гравець цього ринку, Аргентина, також може зібрати багатий врожай. Та й китайський попит разом із невеликою ймовірністю дощів протягом наступних 2 тижнів у Бразилії мають підтримувати ринок. Але чи буде цього достатньо, щоб подолати опір 10,235 $/буш за листопадовим контрактом і дати цьому ринку новий поштовх?

За інформацією аналітиків «АПК-Інформ», подальші цінові перспективи української сої в новому сезоні виглядають досить песимістично.

«Попри зростання внутрішньої переробки, ринок в більшій мірі залишається експортно-орієнтованим (в сезоні-2024/25 на експорт може прийтися близько 57%) і знаходиться під тиском великої пропозиції сої з Південної Америки та очікуваного підвищення виробництва даної культури в Північній Америці», — говориться в повідомленні аналітиків. 

Хоча на фоні зростаючого попиту на сировину, пошуку якісної сировини та активного експорту зниження закупівельних цін на українську сою в середині вересня дещо сповільнилось.

В’ячеслав Петрище: Якщо мала маржа чи закінчилася сировина — зупини завод. У чому проблема?
Читати також

Але вже в п’ятницю, 20 вересня, аналітики Spike Brokers повідомили, що під впливом зростання пропозиції ціна на ГМО-сою знизилася на 10€/т порівняно з минулим тижнем. У напрямку портів трейдери знижують ціни на 10$, що також свідчить про зміни на ринку.

Так, ціни станом на 20.09.24 на ГМ-сою DAP Одеса становлять 380-385$/т, DAP Дунай — 390-395$/т, DAP західний кордон — 330-335€/т. На ГМ-сою ціни DAP Одеса  на рівні 435-445$/т, DAP Італія (пн.) — 445-450€/т.

За словами Наталії Левконюк, консультантки з питань торгівлі ASAP Agri та брокеру Atria Brokers, наразі поляки почали збирати власний врожай сої. Тож місцеві покупці ставлять у пріоритет польських виробників.

До речі, в Польщі теж очікується збільшення виробництва сої до приблизно 120 тис. т за рахунок розширення площ до 50 тис. га. До 2022 року сою в Польщі вирощували приблизно на 20-25 тис. га.

Соя

Врожай сої в Південній Америці

Який врожай сої очікується у світі? Пройдемося по основних експортерах.

Бразильське статистичне агентство Conab станом на 17 вересня прогнозує врожай сої на рівні 166,28 млн т. Для країни це рекорд. І це на 12,8% більше, ніж у попередньому сезоні. Збільшення виробництва відбудеться через розширення площ до 47 млн га. Нагадаємо, країна є найбільшим світовим виробником та експортером сої, забезпечуючи 60% світового експорту.

Очікується найбільше розширення площ під соєю за останні 10 років в Аргентині. За рахунок скорочення площ під кукурудзою, як прогнозують аналітики, на 2 млн га. Минулого року соєю в країні було засіяно 16,8 млн га.

 «Зазвичай ми засаджуємо кукурудзою 35–40% землі, але цього разу маємо намір зробити в середньому 20–25%. З того, що не піде під кукурудзу, майже все буде замінено на сою», — ділиться з agriculture.com планами Анібаль Кордоба, фермер і член групи виробників.

А в США?

За прогнозами Мінсільгоспу США, валовий збір сої цього сезону досягне рекордних 124,8 млн т і перевищить показник минулого сезону на 10,1%. Експортний потенціал сої оцінюється в 50,3 млн т. Минулого сезону США експортували 46,3 млн т.

Скільки зберемо сої в Україні?

Цього року, за даними Держстату, площі під соєю в Україні зросли до 2,63 млн га. Минулоріч бобовою засіяли 1,8 млн га. 

Дмитро Соломчук

член комітету ВР з питань аграрної та земельної політики

«Шукаючи рентабельність фермери один в одного перепитували: «Що будеш сіяти?». Все частіше лунала відповідь: «Сою». І хоч загальний обсяг зібраної сої в Україні через збільшення посівних площ цьогоріч буде більшим, врожайність — значно меншою. Через погодні умови, використання неякісного насіння, від шкідників та хвороб постраждала як врожайність, так і якість. Показники протеїну часто на низькому рівні. А це вже становить невідповідність експортним стандартам», — пише у Facebook Дмитро Соломчук.

За його словами, якщо аграрії в західній частині України отримують врожай на рівні 3-4 т/га, то у східних, південних та центральних областях збирають на рівні 1 т/га, що гарантує збитковість культури.

Загалом аналітики ASAP Agri прогнозують врожай на рівні 5,7 млн т. Прогноз від «Української зернової асоціації» — 5,5 млн т. Станом на 20 вересня, в Україні обмолочено 1,3 млн  га сої, намолочено 2,6 млн т насіння.

Читайте також: АгроЕкспедиція 2024 на Львівщині та Івано-Франківщині: Стан посівів кукурудзи і сої після спеки та як весняні приморозки вплинули на врожайність озимих

Збирання сої

Якість сої нового врожаю

Як зауважив під час Trend & Hedge Club Олег Онищенко, менеджер з технічних і претензійних питань ІП «СЖС Україна», жнива сої цього року почалися раніше. 

Олег Онищенко

менеджер з технічних і претензійних питань ІП «СЖС Україна»

«Частина бобів достигла. Але ми бачимо, що надходить багато зелених недозрілих бобів... І зараз велика проблема, куди їх відносити? Для бобових є такий параметр, як unripe. Відносити їх туди? Та наче не треба. Відносити по американському стандарту до пошкодженого зерна? Теж не можемо».

АгроЕкспедиція-2024. Центр: соя абортує боби, кукурудза — мінус кілька тонн, соняшник «тримається»
Читати також

У південних і центральних областях через липневу спеку соя абортувала. Під час АгроЕкспедиції по Черкащині таку ситуацію спостерігали на підприємстві «ХОРС». Як пояснював генеральний директор Валерій Ласьков, через абортацію нижнього ярусу бобів підприємство отримає і менший врожай, і низьку масу тисячі зерен. До речі, тут цього року посіяли тільки 300 га сої. 


Валерій Ласьков

генеральний директор

«ХОРС»

«Чому не пішли за ажіотажем? Я давно в сільському господарстві і памʼятаю, коли соя коштувала і $300, і $700 за тонну. Це дуже волатильна культура. Подивимось, що буде з ціною. Так, минулого року вона була висока, ніколи такого не було, щоб вона коштувала вище ріпаку. Це нонсенс, але минулого року так сталося. Так тривати довго не може».

А ось на Миколаївщині на підприємстві «Аннушка» соя за повної відсутності дощу і високих температур мала гарний стан. Головний агроном Євген Гортовенко це пояснював тим, що пізно приступили до посіву бобової, плюс використовують технологію No-Till.


Євген Гортовенко

головний агроном господарства

«Аннушка»

 «Цього року рано прийшло тепло і всі кинулися сіяти. Ми не піддалися «спокусі». Почали сіяти в кінці квітня. Були одними з останніх в районі. При застосуванні технології No-Till ґрунт довше прогрівається і тримає вологу».

За інформацією аналітиків «АПК-Інформ», станом на 23 вересня на внутрішньому ринку зменшилася кількість пропозицій від агровиробників, особливо партій з необхідними якісними показниками. Через це як переробники, так і експортери готові підвищувати закупівельні ціни. На кінець минулого тижня закупівельні ціни зросли до 16500-17700 грн/т СРТ (внутрішній ринок).

Соя

Нові правила для експортерів з 30 грудня 2024 року

І ще на що треба звернути увагу українським виробникам та експортерам сої. У межах розвитку «Зеленого курсу» ЄС прийняв регулювання з протидії вирубці лісів, яке впливає на виробництво і сої, зокрема.

Оксана Просоленко: Готуйтесь, що за два роки продаватимете кукурудзу без ​​«скорочення СО2» з дисконтом
Читати також

Це означає, що вже з 30 грудня 2024 року постачання сої до ЄС вимагатиме сертифікату простежуваності та підтвердження відсутності фактів вирубки лісів. Простими словами: аграрію треба підтвердити, що з 2020 року на тому полі, де він вирощував сою, не проводилася вирубка лісів. 

Знаючи про нове регулювання, європейські покупці вже просять в українських експортерів такий сертифікат простежуваності. У нас поки немає органу, який би його видавав.

Наталя Левконюк

консультантка з питань торгівлі ASAP Agri, брокер Atria Brokers

«У вересні підписали контракт з польськими покупцями сої з терміном постачання до кінця місяця. Чітких інструкцій стосовно потрібних документів наразі немає, тому що регулювання вступить в силу тільки 30.12.24 для великих підприємств, а малі та середні підприємства взагалі зобов’язані впроваджувати нові рішення з 30 червня 2025 року. Тобто приблизно у листопаді ми будемо з вами знати, як потрібно діяти, щоб оформити потрібні сертифікати. Але деякі польські трейдери, сподіваючись на зростання ціни, хочуть закупити зараз, а продавати націлені вже у 2025-му році. Тому й не хочуть ризикувати і вже вимагають підтвердження, бо порушення положень EUDR може призвести до серйозних наслідків і санкцій, а саме штрафів в розмірі до 4% від загального річного обороту підприємства за попередній фінансовий рік, конфіскації продукції, тимчасове виключення з процедур закупівель і доступу до державного фінансування, включаючи тендерні процедури та субсидії. Тому контракти залишаються на стопі без подальшого виконання».

Наша співбесідниця припускає, що, ймовірно, це буде додаток до сертифікатів GMP+ або ISCC.

Але для нас є і гарні новини. Через це регулювання, ймовірно, тимчасово частина бразильської сої теж не зможе потрапити на ринок ЄС.

Наталія Родак, Latifundist.com

Виконано за допомогоюDisqus