Сьогодні, 18:00 Зерно

Українська кукурудза найдорожча у світі після французької — аналітик

Протягом останніх 10 днів ціни на українську кукурудзу на базисі CPT глибока вода знизилися з 210 $/т до приблизно 200 $/т, повідомив в коментарі Latifundist.com Олів'є Буйє, керівник аналітичного відділу та інсайтів ASAP Agri.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

За його даними, ціни на українську кукурудзу показали вражаюче зростання порівняно з біржею CBOT. З 1 вересня вони піднялися на $25 — з 175 $/т до 200 $/т, тоді як грудневі ф'ючерси на кукурудзу CBOT зросли лише на 2 $/т.

На українському ринку це підвищення було зумовлене низкою чинників:

  • Зменшенням виробництва кукурудзи у сусідніх країнах-конкурентах на експортному ринку: росії, Сербії, Болгарії та Румунії.
  • Проблемами з якістю кукурудзи в Центральній і Західній Європі.
  • Утриманням врожаю українськими виробниками у вересні.

«Як результат, українська кукурудза тепер належить до найдорожчих у світі — одразу після французької. Порівняно з США, Аргентиною чи Бразилією українська кукурудза дорожча на 12-15 $/т. Це може створити проблеми з конкурентоспроможністю, особливо якщо Китай скоротить імпорт удвічі порівняно з минулим роком, як очікують учасники ринку», — зауважує Буйє.

Основними напрямками для України залишаються ЄС (ціль у 11+ млн т), Єгипет (2,5+ млн т), Туреччина (2+ млн т) та Азія (1+ млн т).

Буйє додав, що для поставок у листопаді кукурудза із США є найвигіднішою для багатьох ринків. На базисі CIF американська кукурудза дешевша за українську на 7-8 $/т для поставки до Туреччини, на понад 12 $/т до Єгипту та на понад 15 $/т до Іспанії.

«Тому для завоювання ринкової частки українська кукурудза має продовжувати консолідацію, і рівень 190 $/т на умовах CPT може бути досягнутий вже незабаром», — вважає Буйє.

Читайте також: Аналітики назвали три причини зниження цін на українську кукурудзу

  • Станом на 21 жовтня Україна експортувала у 2024/25 МР 3,8 млн т кукурудзи, що на 13,4% випереджає минулорічні темпи експорту.