Аналітики назвали три причини зниження цін на українську кукурудзу

Оптимізм останніх тижнів дещо зменшився через недавні російські атаки на портову інфраструктуру  Чорноморська та Південного. Найбільше постраждала кукурудза, ціна якої на умовах CPT тепер коливається між 200 і 203 $/т, порівняно з 210 $/т минулого тижня. Про це в коментарі Latifundist.com розповів керівник аналітичного відділу та інсайтів ASAP Agri Олів'є Буйє.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

На це вплинуло кілька факторів:

  • Збільшення вартості фрахту з українських портів після атак росії.
  • Використання страховки на військові ризики.
  • Слабкий попит, особливо з боку Китаю, на тлі сезонної конкуренції зі сторони Бразилії.

«Також варто пам'ятати, що фізичний ринок України нещодавно перебував у стані беквордації, коли контракти на пізніше відвантаження (листопад) укладалися за нижчими цінами, ніж на термінові (жовтень). Це сигналізувало про те, що поточні спотові ціни були завищені», — зазначив аналітик.

За його словами, фуражна пшениця демонструє схожу поведінку з кукурудзою, тоді як ціни на продовольчу пшеницю більш стійкі й мають тенденцію до стабілізації.

Світові ринки також перебувають у червоній зоні після виходу звіту WASDE. Ф'ючерси на кукурудзу тестують рівень 4 $/бушель, а соя вже опустилася нижче позначки 10 $/бушель. І глобальні, і українські ринки виглядають готовими до деякої стабілізації, додав Буйє.

Читайте також: Agrohub дослідив, як змінилася рентабельність культур минулорічного врожаю

  • Станом на 10 жовтня в Україні намолочено 10,5 млн т кукурудзи. 

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus