Аграрний «хюндай» 2013


Джерело фото: export LAT

2012 рік був дійсно довгоочікуваним: Євро-2012 мало зробити внесок у зростання ВВП та підняти доходи населення, а парламентські вибори мали б привести нових лідерів до Верховної Ради і, відповідно, в Уряд. Наприкінці цього довгоочікуваного року ми з вами зрозуміли, що Євро-2012 став повним «хюндаєм», а нові «лідери» виглядають не набагато молодше як ментально, так і фізично, ніж Софія Київська до реконструкції.

Українські аграрії часто звертаються до мене з питанням, що нам очікувати у 2013 році? Дивлячись на ці «грандіозні» кадрові зміни, можна з упевненістю сказати, що суттєвого «пакращення» однозначно не буде. А чи буде гірше, залежатиме від самих аграріїв.

Проте, усе по порядку.

Собівартість аграрної продукції буде зростати. Компенсувати її підвищенням цін на продукти харчування Уряд не дозволить, адже споживачі, в яких пусті гаманці, не зрозуміють. Залишається тільки експорт. А тут у нас, я би сказав експортний «хюндай», пов’язаний із поборами чиновників, нестачею вагонів, скандалами з основними торговими партнерами тощо.

Другий «хюндай» рухається в сторону ринку землі. До цього «пакращувача» причеплені декілька вагонів: нереєстрація договорів оренди, проект землеустрою, а також державний земельний банк.

Третій «хюндай» він же «падатковий». Тут будуть спроби поставити селян на загальні умови оподаткування і забрати у них останню сорочку. При цьому не розуміючи, що ця сорочка далеко не від «луі віттон», а, всього-на-всього, проста пітна та вонюча українська футболка.

Четвертий «хюндай» державної підтримки, якщо раніше і йшов у напрямку Донецька повністю завантажений, то відтепер він просто пустий і стоятиме у Києві як мінімум до середини наступного року, тобто до нового урожаю.

Та, підсумовуючи усі ці наші аграрні «хюндаї», хотів би зазначити, що «хюндай» він на то й «хюндай», що в Україні дає збої. Тому у наступному році все залежатиме від позиції агровиробників та їх спільного лобіювання своїх інтересів. Хотілося би вірити, що тут буде не «хюндай».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus