After Kharkiv-Agri-Party: Прес-служба Міндоходів повідомляє…


Джерело фото: export LAT

Понад 500 аграріїв – представників реального агробізнесу, громадських професійних об"єднань АПК, зібралися 25 квітня ц.р. у Харкові на Всеукраїнський аграрний форум, щоб висловити свою занепокоєність погіршенням умов та перспектив господарювання і напрацювати план дій щодо подолання цих негативних тенденцій.

У президії Форуму – міністр агарної політики та продовольства М.В. Присяжнюк, заступник міністра доходів і зборів А.П. Ігнатов, перший заступник голови Держземагентства Є.С. Бєрдніков.

Однією з найсуттєвіших загроз, що насувається останнім часом, аграрії вбачають ревізію пільгових режимів оподаткування в АПК – останньої, що залишилась, держпідтримки аграрного сектора.

Аграрії у своїх виступах зазначали (і це відображено у схваленому проекті Звернення до Президента України В.Януковича), що "…скасування або зменшення обсягів податкового стимулювання несе загрозу системної збитковості у цілих секторах агропромислового виробництва, скорочення його обсягів, закриття збиткових підприємств та посилення соціальної напруги у сільській місцевості. Чергова зміна умов оподаткування стане серйозним ударом по інвестиційній привабливості галузі".

І це ще м'яко сказано!

Поширені серед учасників форуму ґрунтовні аналітичні матеріали неспростовно підтверджують – втрати аграріїв від такого реформування пільгових режимів оподаткування у аграрній галузі матимуть нищівний обсяг — біля 20 млрд грн.

Дарма, що витримали збитки (за різними оцінками – від 10 до 15 млрд.грн на рік) через запровадження у 2011 році невідшкодування ПДВ при експорті зерна.

На Форумі приводилися неспростовні дані про дієвість податкових пільг для аграріїв, що були у свій час встановлені як елемент державної аграрної політики.

За час чинності пільгових режимів оподаткування надходження від підприємств АПК до бюджетів і фондів усіх рівнів зросли (з 1998 по 2012 рік) у 11 разів, з 3,8 мрлд грн до 42 млрд грн, а обсяги с/господарського виробництва – на 70%, обсяги експорту с/г продукції збільшилися майже у 10 разів – із $1,8 млрд до $17,9 млрд. Аграрії наростили позитивне сальдо зовнішньої торгівлі аграрною продукцією з $0,7 млрд до $10,4 млрд.

Здавалося б, що ще треба, щоб усвідомити руйнівність та небезпечність навіть думати про втручання в усталену роками й значно меншу за обсягами систему держпідтримки АПК в Україні у порівнянні із країнами — сусідками (й конкурентами).

Учасники Форуму сподівалися, що були почуті «високим начальством» з Києва. Бо своїми справами довели дієвість та результативність отриманих податкових пільг – хай інші галузі таке продемонструють!

Дивувалися: "Із СОТ погодили акумулювання ПДВ, невже ж свої, рідні, його відберуть?! Замінити ж нічим, держбюджет дірявий!"

Проте вже наступного дня, 26 квітня, на сайті Міндоходів і зборів було розміщено прес-реліз – «Міндоходів запрошує українських аграріїв до обговорення ефективності пільг». Треба, звичайно, дякувати, якщо запрошують, але що ж тоді робили на Всеукраїнському аграрному форумі у Харкові?

Пільги з ПДВ було запроваджено у 1998 році, а у прес-релізі чомусь «висмикується» період із 2007 року і зазначається – "…зростання пільг, що надаються сільськогосподарським підприємствам по сплаті ПДВ, не відповідає зростанню обсягу сільськогосподарської продукції. Починаючи з 2007 року такі пільги ростуть щорічно в середньому на 40%, у той час як зростання обсягів сільськогосподарської продукції з 2007 року не перевищує 20% (крім врожайних 2008 і 2010 років)".

І далі – про суть покращення: «На даний момент розглядаються декілька варіантів реформування такої пільги з метою її удосконалення та забезпечення державної підтримки цієї галузі, в тому числі, перехід на загальну систему оподаткування податком на додану вартість із застосуванням зниженої ставки податку у розмірі 7% для операцій з поставки сільськогосподарськими підприємствами сільгосппродукції власного виробництва».

Отаке «удосконалення» вам «світить», панове аграрії, – не те, що не матимете акумуляції, а й станете «відшкодуванцями» (як колись були експортери зерна), бо 7%-ний ПДВ не покриє «вихідного» ПДВ, сплаченого при придбанні виробничих факторів.

…Усе. Крапка.

Що вже там говорити про фактичну неможливість для товаровиробника через зміни у законодавстві зареєструвати договори оренди, проблему проектів землеустрою, свавілля при техогляді техніки і т.ін., що розглядалися на Форумі.

Усе це меркне на фоні аграрних ПДВ-перспектив, що дамокловим мечем повисли над «найпотенціальнішим» і «найперспективнішим» українським аграрним сектором.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus