Соняшник не знає, куди звертати. Краш-маржа плаче на калькуляторі. Шрот не тішить

Альона Царьова

Доброго здоров'я цього суботнього дня, Пані та Панове.

Ви знаєте, мені здається, ми живемо в якійсь аномальній зоні, сусідні країни напередодні весни масово або частково сходять з розуму. Тільки лінивий ще не знає, що трапилося у Польщі. Градус непорозуміння тільки підвищується і про це більш докладно читайте на Латі. Щодо мене, я з риторичними питаннями: 

Хто Вам дозволив так поводитись з чужим добром? Ви знаєте, як це продовжувати сільськогосподарську діяльність під час війни? Відколи, Вам нашої агропродукції стало забагато, ба більше, відколи це вона стала не така за якістю? І найголовніше питання, а скільки «кривавої продукції з недодержави» було завезено в Європу після повномасштабного вторгнення в Україну і псевдосанкцій?

Лють. Якщо європейські колеги мене читають, то я готова вступати в дискусію з цього приводу. 

Дуже прикро з того, що наша країна наразі виглядає «сировинною базою», і замість того, щоб робити продукцію, реалізувати її і отримувати більшу валютну виручку, краще підтримати економіку і розвиватись, ми змушені виживати і боротися за місце «під світовим аграрним сонцем». 

Йой, прошу, не хотіла так починати вихідні, але вже накипіло.

З легким серцем перейдемо до цін, для цього ви власне і зайшли:

Дива не трапилося — ринок соняшника та продуктів переробки продовжував падіння, і ось що показали мені покупці соняшнику: 

  • ціни на умовах СРТ завод від 13800-14600 грн з ПДВ. Я на цьому тижні була не дуже залучена до насіння, бо ми потроху закупили. Але в калькуляторі краш-маржі сьогодні погані цифри, якщо купувати і продавати за поточними цінами. 
  • Соняшникова олія теж «окунів ловила», гравці СРТ під кінець тижня показали 740-750$ на великій воді і 755-760$ на Дунаї. При цьому заводи не втрачають надію на покращення, але є в мене відчуття, що це дарма.

Світова картина наступна: азіатський ринок наразі не активний в своїх інтересах до покупки. Китай святкує, в них Дракон і їм не до цього. Індія краще купить соєву олію, ніж соняшникову, бо вона дешевша. 

На сьогоднішній день покупці на умовах CIF Індія дають високі 890$ за соняшникову олію. Саме ця країна зробила тренд місяць тому, коли ми встигли класно продатись. Не забуваємо, що невдовзі поїде по світу врожай з Південної Америки, а дивлячись на котирування, поїде він задешево, тож звідки взятися bullish. 

Звісно, все це прогнози, які я не дуже люблю. Можливо, завтра у світі щось трапиться таке, що олія розправить крила. Поки маємо те, що маємо. 

  • Далі по цінах: Румунія і Болгарія дадуть вам 815$ на умовах CIF, Туреччина Izmir 810$, Marmara 835$, Польща на DAP Ізов 760-770$.

Зі шротом та сама історія. Кормова група полетіла донизу, кукурудза, пшениця обезнадіювала. Ринок балку теж послабився у своїх ідеях, середня ціна яка була по ринку СРТ глибоководні порти 160-165$, чистий FOB, виходячи з індиканцій кінцевих покупців, на CIF виходить приблизно 190-200$. Сумно. 

Потроху бачу покупців на контейнери, який саме дестинейшн не скажу, але попит є. Туреччина, яка наразі є головним покупцем, давала середні 240$ на CIF Мармара. Щодо Туреччини теж є що сказати: ніколи не було, і ось знову. Шановні партнери, ми ж не «вчорашні», і коли на падаючому ринку ви своїм сюрвейєрським компанія кажете зробити показники нижче, ми розуміємо для чого це робиться. Давайте не псувати відносини. 

Далі по цінах: Франція або Марокко вам дадуть 260$ на умовах CIF, Польща при цьому приблизно 215$ DAP Ізов, DAP Північна Італія 260 EUR. 

Я завжди намагаюсь тримати позитив у всьому, але сьогодні якось сумно. Плекаю надію, що березневі угоди принесуть нам задовільну маржу, ми перестанемо жити під тиском, і наші сусіди з ЄС схаменуться в свому божевіллі. Бути добру!

Всім любові та натхнення на наступний робочий тиждень. Все буде Україна! Все буде Агро!

Альона Царьова, старший менеджер олійноекстракційного заводу 

Виконано за допомогоюDisqus