Експорт жита з України може досягти до 140 тис. т в 2021/2022 МР — Висоцький

У 2021/2022 МР (липень-червень) Україна зібрала 600 тис. т жита, що дозволяє їй з урахуванням внутрішнього споживання у 460 тис. т експортувати за сезон до 140 тис. т цієї культури без ризиків для продовольчої безпеки.

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, пише «Інтерфакс-Україна‎».

«Жита вироблено в цьому МР 600 тис. т, це одна з наймасовіших культур за останній період. При тому, що її внутрішнє споживання становить 460 тис. т, то у нас дійсно є можливість експортувати щонайменше 100 тис. т. Тому якихось ризиків за максимального обсягу експорту в 130-140 тис. т немає, відповідно до балансу попиту та пропозиції цієї культури‎», — пояснив він.

За його даними, у 2020/21 МР спостерігається відновлення виробництва жита порівняно з попередніми роками, коли Україна імпортувала цю сільськогосподарську культуру. Заступник міністра уточнив, що тренд на відновлення її виробництва збережеться і в майбутньому, вирощування жита як мінімум зберігатиметься на нинішньому рівні з подальшими передумовами до поступового зростання його виробництва.

«В даний час посіви жита в більшості випадків перебувають у задовільному стані. Все буде залежати від того, як вона перезимує, але є позитивний баланс попиту та пропозиції цього року плюс експорт, і очікуємо, що ця тенденція збережеться», — підкреслив Висоцький.

Нагадаємо, що як і очікувалося, найбільший вплив на ціноутворення грудневий звіт USDA зробив для пшеничного комплексу CBOT. Кукурудзяні котирування також були під тиском, однак втрати були такі великі, як по пшениці.

Виконано за допомогоюDisqus