В Україні відновлюють перевірки бізнесу та довоєнне оподаткування

Верховна Рада скасувала спрощену систему оподаткування для ФОП (ставку єдиного податку 2%) та відновила перевірки бізнесу.

Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

«Прийняття законопроекту сприятиме збільшенню надходжень до державного та місцевих бюджетів у 2023 році на суму близько 10 млрд гривень», — пояснив міністр фінансів Сергій Марченко.

Зокрема з 1 липня скасовується:

1) застосування ставки єдиного податку у розмірі 2 % від суми доходу для ФОП та юридичних осіб, які є платниками єдиного податку ІІІ групи,

2) можливість для ФОП платників єдиного податку І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок.

Зміни до податкового кодексу передбачають відновлення документальних перевірок та застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства.

«Законопроект не передбачає підвищення податків та не вводить нові ставки податків. Норми направлено насамперед, на повернення податкового законодавства до довоєнного стану. Зокрема, з 1 липня 2023 року обмежується дія окремих норм Кодексу, запроваджених на період до припинення або скасування воєнного стану на території України», — наголосив Марченко.

Нагадаємо, Володимир Зеленський підписав Закон, який звільняє аграріїв та власників земельних ділянок від сплати податків на заміновані, забруднені, окуповані землі та землі, на яких ведуться бойові дії.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus