Передумов до значного підвищення цін на зерно немає — аналітики

Початок тижня був без суттєвих коливань на ринку зернових. Згодом індикативи на кукурудзу продемонстрували низхідний напрямок. На пшеницю ціни трималися в стабільному діапазоні, проте також прослідковувалося зниження в деяких регіонах. 

Про це йдеться в підсумках за період 3–6 липня AgroMarketUUB від Української універсальної біржі.

«Причини, які послаблюють вартість культур наступні: запаси минулого маркетингового року, початок збору нового врожаю, а також очікування низького рівня експорту у найближчі періоди. Якщо говорити про короткострокові прогнози, то передумови до значного підвищення цін відсутні», — зазначають аналітики.

Читайте також: У 2022 році аграріям вдалося реалізувати менше половини врожаю пшениці — дослідження

Цінові індикативи трейдерів станом на 6 липня до минулого тижня:

  • кукурудза  5 285,64 грн/т (-0,33%);
  • пшениця 2 клас  5 786,36 грн/т (+0,08%);
  • пшениця 3 клас  5 565,05 грн/т (+0,01%);
  • пшениця фуражна  5 000,94 грн/т (+0,11%);
  • соя  17 189,96 грн/т (-0,08%);

«Внутрішні ціни на сою призупинили зростання і подекуди спостерігалася кореляція у протилежному напрямку. На світовому ринку відмічається аналогічна тенденція. На товарній біржі Чикаго відбулося зниження на ф’ючерси соєвих бобів після того як трейдери зафіксували свої позиції. Це відбулося на фоні новин щодо зниження оцінки посівних площ у США, а також появі оптимізму на хорошу врожайність після нещодавніх дощів», — додали в УУБ.

Нагадаємо, Українська зернова асоціація (УЗА) збільшила оцінку  врожаю 2023 року на 1 млн т — до 69 млн т зернових та олійних.

Виконано за допомогоюDisqus