Україна в питанні продовження зернової угоди більше покладається на Ердогана, ніж на переговори — Боднар

В питанні продовженні дії зернової угоди Україна більше покладається на політичний вплив, який має президент Туреччини на росію, ніж на переговори учасників.

Про це заявив посол України в Туреччині Василь Боднар в ефірі телемарафону «Єдині новини», пише Укрінформ.

«З точки зору дипломатії було запропоновано і, можливо, цього тижня або наступного відбудуться певні консультації чи переговори — це поки що під питанням. Але, звичайно, вага політичного впливу набагато більша. Ми сподіваємося, що в даному випадку президент Ердоган використає всі свої спроможності, щоб певним чином підштовхнути росію до виконання своїх зобов’язань», — сказав Боднар.

Він додав, що вимоги, які висуває росія для продовження зернової угоди, здебільшого не мають жодного стосунку ані до самої угоди, ані до суб’єктів, з якими вона намагається домовлятися.

Читайте також: Угорщина та Туреччина проведуть переговори щодо продовження та розширення зернової угоди

Боднар зазначив, що для України в цій ситуації важливо мати альтернативні варіанти. Ними може бути прохід кораблів через територіальні води Румунії і Болгарії.

«Єдине питання, яке виникає в цьому зв’язку, — це питання страхування суден і його вартості, оскільки саме від наявності певних гарантій безпеки залежить успішне функціонування самого «коридору» і ціна перевезення»,  — додав Боднар.

Як повідомлялося раніше, Туреччина працює над продовженням зернової угоди та докладає зусиль для збільшення її терміну на два роки.

Виконано за допомогоюDisqus