Соя падає в ціні на світовому ринку — Reuters

Ф'ючерси на сою в Чикаго зазнали значного тиску в останні тижні, оскільки американські експортери намагаються продати олійну під час найбільш сприятливого для них вікна. Не дивно, що інвестори вже майже розчарувалися в оптимізмі щодо соєвих бобів.

Про це пише Reuters з посиланням на Карен Браун.

За тиждень, що закінчився 3 жовтня, управляючі фондами скоротили свої чисті довгі позиції у ф'ючерсах та опціонах на соєві боби СВОТ до 5 001 контракту з 30 058 тижнем раніше. Свою роль зіграли як нові шорти, так і вихід з довгих позицій, і управляючі не мали чистої короткої позиції по бобах з квітня 2020 року.

Однак, якщо врахувати позиції інших трейдерів, що звітують, то загальна спекулятивна позиція по сої станом на 3 жовтня становить 2 354 ф'ючерсних та опціонних контрактів, що є першою «ведмежою» позицією спекулянтів з 17 березня 2020 року.

Читайте також: Хто купить українську сою та по якій ціні?

Найбільш активні ф'ючерси на соєві боби на СВОТ втратили більше 2% за тиждень, що закінчився 3 жовтня, а відкритий інтерес до ф'ючерсів і опціонів виріс на 5%, досягнувши найвищих рівнів з квітня 2022 року. За останні три сесії ф'ючерси на сою впали на 0,5% і завершили торги в п'ятницю на рівні $12,66 за бушель, що є найнижчим показником закриття з 29 червня.

Експортні продажі сої з США у вересні, ймовірно, були найгіршими за останні 12 років, оскільки рекордний урожай Бразилії продовжує задовольняти світові потреби. Найбільший покупець Китай не поспішає купувати американські боби.

Найбільш активні ф'ючерси на соєві боби на СВОТ втратили більше 5% за тиждень, що закінчився 3 жовтня. Управляючі активами пішли на найбільший за останні п'ять місяців розпродаж продовольства, скоротивши свої чисті довгі позиції до 40 985 ф'ючерсних і опціонних контрактів з 59 196 тижнем раніше, в основному за рахунок збільшення валових шортів.

Соєва олія на СВОТ подешевшала на 1% до 3 жовтня, хоча кілька торгових днів за цей період дозволили управляючим збільшити чисті довгі позиції у ф'ючерсах та опціонах на соєву олію до 41 384 контрактів з 35 050 на попередньому тижні.

Наприкінці минулого тижня соєві продукти також пережили не найкращі часи, оскільки ф'ючерси на соєву олію знизились на 3% за останні три сесії, а в п'ятницю досягли найнижчого рівня з 29 червня. Ціни на соєвий шрот за цей період майже не змінилися, але найбільш активні ф'ючерси в четвер досягли найнижчої ціни з грудня 2021 року.

Ф'ючерси на пшеницю в Чикаго впали на 3,5% за тиждень, що закінчився 3 жовтня, досягнувши трирічного мінімуму за цей період. Управляючі активами збільшили свій значний чистий нетто-шорт у ф'ючерсах і опціонах на пшеницю CBOT до 98 788 контрактів з 96 384 тижнем раніше. Фонди займають ведмежу позицію щодо пшениці CBOT з липня 2022 року.

Як і у випадку з соєю, відкритий інтерес до ф'ючерсів та опціонів на пшеницю CBOT виріс на 5% протягом тижня, досягнувши найвищого рівня з березня 2022 року. Відкритий інтерес до пшениці зріс на 42% за останні три місяці, почавшись раніше, ніж сезонний підйом, який часто трапляється в жовтні.

Ф'ючерси на пшеницю не змінилися з середи по п'ятницю на тлі загострення напруженості в Чорному морі, що збільшило невизначеність щодо експорту з цього регіону. Ф'ючерси на кукурудзу на СВОТ додали близько 1% в кінці минулого тижня, досягнувши в п'ятницю $4,99 за бушель, що є найвищим показником з 29 серпня.

Управляючі фондами зберігають комфортні ведмежі погляди на кукурудзу CBOT, хоча вони скоротили свої чисті короткі позиції до 3 жовтня приблизно на 9 200 до 159 433 ф'ючерсних і опціонних контрактів. Ф'ючерси зросли на 1,6% за цей тиждень, і фонди закрили короткі позиції.

Цього тижня трейдери зернових та олійних культур будуть стежити за жовтневим звітом Міністерства сільського господарства США про попит і пропозицію, який має бути опублікований в четвер. Ринок також стежитиме за темпами збору врожаю в США, хоча щотижневий звіт USDA про хід збору врожаю буде опублікований у вівторок, оскільки понеділок в США є вихідним днем. Тим не менш, американські біржі будуть відкриті в понеділок у звичайному режимі.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus