Високий врожай кукурудзи в США тисне на ціни, сприяє надлишку пропозиції на світовому ринку

Попри посушливу весну, яка загрожувала загибеллю посівів кукурудзи в США, аграрії збирають врожай, який, ймовірно, стане третім за розміром в історії країни, пише Reuters.

Високий врожай призведе до дефіциту потужностей для зберігання і стримуватиме ціни на найбільш популярну у світі культуру. Від цього виграють покупці, які платитимуть менше за кукурудзу, що використовується тваринницькими підприємствами або для виробництва етанолу. Але це зменшить прибутки фермерів, які зберігатимуть кукурудзу і сподіватимуться на зростання попиту або на нові внутрішні ринки збуту.

За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), коли збиральна кампанія завершиться і вся кукурудза буде доставлена для потреб клієнтів та експортерів, кількість зерна, що залишиться в сховищах, перевищить обсяг, який зберігався в країні впродовж семи років.

«На момент початку збору врожаю в 2024 році в сховищах може бути на 50% більше кукурудзи, ніж на початку цього року, що є найбільшим річним сплеском поставок за майже два десятиліття. Така пропозиція продовжить тиснути на світові ціни на кукурудзу в Чикаго», — говориться у повідомленні.

Відзначається, що ціни на кукурудзу вже наближаються до трирічних мінімумів, в той час як ціни на деякі продукти харчування зростають через обмежену пропозицію інших основних продуктів харчування, таких як рис, що викликає побоювання щодо інфляції.

Аналітики додають, що провідний експортер Бразилія також зібрала рекордний врожай кукурудзи, і світовий ринок, який роками був дефіцитним, зараз стоїть на порозі зміни фундаментальних показників на профіцитні вперше з часів до пандемії.

«Лише 16 місяців тому ціни на кукурудзу були найвищими за останні десять років, оскільки війна в Україні порушила постачання з країни», — нагадують аналітики.

Кукурудза є основною зерновою культурою у світі, і її надлишок може швидко змінити ринковий тон на ведмежий для пшениці, сої та інших основних зернових культур.

USDA прогнозує, що внутрішні поставки кукурудзи зростуть на 55% до 53,6 млн т у 2023/24 МР, що сприятиме збільшенню світових запасів до п'ятирічного максимуму до вересня 2024 року.

Раніше повідомлялося, що виробництво кукурудзи у США згідно зі звітом USDA зменшиться до 382,65 млн т у сезоні 2023/24.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus