Вологість кукурудзи в деяких регіонах цьогоріч нижча, ніж в минулі роки — аграрії

В цьому році вологість кукурудзи в деяких регіонах нижча, ніж в минулі роки. Її збирають сухою.

Про це йдеться в матеріалі «Проблеми кукурудзи-2023: коли збирати і продавати?» на Elevatorist.com.

В господарстві «Урожай» на Сумщині кукурудзу вже прибрали з полів з вологістю від 18 до 27%. Середня врожайність склала 11 тонн з гектара.

В західних областях цього року дуже гарна, як для регіону, вологість і погода сприяє молотьбі, тому кукурудзу активно збирають з полів. Про це розповіла головний технолог компанії «Волинь-зерно-продукт» Оксана Мандрика.

«У Львівській області ми молотимо кукурудзу з 21-23% вологості, у Рівненській теж іде 21-24%. На Волині й Поліссі більша вологість, — 27-28%. Тому як середнє значення виводжу 24-25% — для нас це дуже непогано. Якщо в минулі роки кукурудза з вологістю менше 30% практично не заїжджала, то зараз понад 30% — це дуже мала кількість зерна», — зазначила Оксана Мандрика.

На півдні тепла осіння погода висушила врожай трохи більше. Аграрій з Одеської області розповів, що кукурудза в їх господарстві цього року дала невелику врожайність — до 50 центнерів з гектара, — але зерно вдалося зібрати сухим.

«Ми довго не заїжджали в поле, чекали вологості. Сусіди молотили, було 16,5%, в декого 17%. Ми думали, що буде так само, але коли заїхали в поле — 12,4-13%. Пощастило, що цього року вона суха. Урожай невеликий, але хоча б суха», — сказав він.

Читайте також: На Сумщині аграрії залишають кукурудзу в полях через високі ціни на сушіння зерна 

На Київщині деякі господарства збирали кукурудзу в базисній вологості, що невластиво для області. Як розповів заступник Кагарлицього міського голови Іван Сємцов, врожайність цього року висока.

«Урожайність кукурудзи від 9 т/га. Є такі господарства, що й 12 тонн. Але річ у тому, що зерно ще треба зібрати. Погода зараз дозволяє. Коли почалася збиральна кампанія, кукурудза взагалі йшла 12-13% по вологості, — ніколи в нас такого ще не було, щоб її не треба було досушувати. Сьогодні це просто «манна небесна», що кукурудзу просто зібрав і відправив або поклав на зберігання», — зазначив Іван Сємцов.

Вперше цього року в деяких господарствах на Київщині кукурудзу не потрібно сушити.

На Житомирщині кукурудзу, яку збирали наприкінці жовтня, привезли на один із елеваторів з вологістю 15,4%. На такому ж рівні збирали кукурудзу на Полтавщині.

Виконано за допомогоюDisqus