Верховна Рада ухвалила законопроєкт про страхування інвестицій від воєнних ризиків

Верховна Рада України на засіданні 21 листопада ухвалила законопроєкт №9015 про страхування інвестицій від воєнних ризиків. 

Про це повідомив автор законопроєкту народний депутат Дмитро Кисилевський.

Суть проєкту полягає в наданні права Експортно-кредитному агентству України страхувати інвестиції від воєнних ризиків. Такий поліс дозволить українським інвесторам та промисловцям розраховувати на компенсацію втрат у випадку «прильоту».

«Зараз такі поліси страхування інвестицій від воєнних ризиків можуть отримати лише іноземні компанії через міжнародні фінансові організації. Після підписання закону Президентом таку можливість отримають і українські підприємства — через ЕКА», —  написав Кисилевський.

Кабмін має забезпечити прийняття за погодженням з Національним банком України нормативно-правового акту, що визначає перелік воєнних ризиків, а також умови та порядок страхування (перестрахування) таких ризиків при здійсненні видів діяльності ЕКА.

Читайте також: ЕКА страхуватиме інвестиції в сфері переробної промисловості та експорту України

Необхідною умовою для запуску страхування інвестицій від воєнних ризиків є збільшення статутного капіталу ЕКА та налагодження перестрахування. 

«Наразі Мінекономіки комунікує з MIGA, DFC та ЄБРР, а також з донорами в рамках Мультидонорської координаційної платформи щодо необхідності залучення $100 млн для перестрахування української ЕКА та $500 млн для міжнародних трастових фондів страхування та перестрахування. Також разом з Мінекономіки та Мінфіном будемо порушувати питання щодо збільшення уставного капіталу ЕКА у тому числі для страхування інвестицій від воєнних ризиків», — додав нардеп.

Запровадження механізму страхування інвестицій від воєнних ризиків є частиною Плану відновлення переробної промисловості. Він також включає стимули для індустріальних парків, вимогу локалізації при публічних закупівлях, компенсація частки промислових інвестицій через податки та інші ініціативи.

Виконано за допомогоюDisqus