Польські фермери припиняють блокування пункту пропуску Медика після підписання договору з владою


Джерело фото: PAP/Darek Delmanowicz

Після 17:00 за місцевим часом підкарпатська воєвода Тереза Кубас-Гуль оголосила про підписання угоди між міністром сільського господарства Чеславом Сєкерським та фермерами, які протестують на кордоні з Україною біля пункту пропуску Медика, пише polsatnews.pl.

Договір було підписано за результатами сьогоднішньої зустрічі з фермерами-учасниками асоціації «Ошукане село» (Oszukana wieś).

Спецтема: Блокада західного кордону

Міністр пообіцяв задовольнити всі вимоги фермерів, серед яких дотації виробникам кукурудзи в розмірі 1 млн польських злотих, збільшення обсягу кредитів для забезпечення ліквідності на 2,5 млрд польських злотих та збереження рівня сільськогосподарського податку на рівні 2023 року.

«З підписанням угоди протест на прикордонному переході в Медиці призупиняється на період, необхідний для впровадження правових та регуляторних змін, а також на час, необхідний для впровадження додаткових змін», — вказується в угоді.

За словами Чеслава Сєкерського, ця угода не є ні початком, ні кінцем діалогу, який влада розпочала і буде продовжувати з фермерами. «Ми хочемо вирішувати проблеми в діалозі з фермерами, з повним партнерським обговоренням. Ми усвідомлюємо складність ситуації в сільському господарстві», підкреслив міністр під час брифінгу.

«Ми приймаємо вимоги фермерів до виконання, вони враховані в наших бюджетних пропозиціях на 2024 рік, коли йдеться про дотації на кукурудзу та кредити. Звичайно, бюджет знаходиться в процесі прийняття. Я переконаний, що все це буде прийнято Сеймом, тому я можу бути оптимістом щодо реалізації цих двох пунктів», — заявив міністр в інтерв'ю Polsat News.

Що стосується збереження сільськогосподарського податку на рівні 2023 р., то також розпочато процес підготовки законодавчого рішення, щоб фермери могли бути звільнені від цього підвищення податку органами місцевого самоврядування, пояснив міністр.

Він додав, що органи місцевого самоврядування отримають відшкодування у 2025 році.

Фермери з асоціації «Ошукане село» розпочали акцію протесту біля ПП «Медика» 23 листопада.

Виконано за допомогоюDisqus