Криза в Червоному морі: поставки пшениці через Суецький канал скоротилися майже на 40%

Поставки пшениці через Суецький канал скоротилися майже на 40% у першій половині січня до 500 тис. т через атаки хуситів в Червоному морі та Аденській затоці.

Про це повідомила Світова організація торгівлі, пише Reuters.

Раніше цього тижня джерела в судноплавних компаніях повідомили виданню, що очікують перенаправлення зернових вантажів, але більшість продовжуватимуть ризикувати проходженням через Суецький канал, який є найкоротшим судноплавним шляхом між Європою та Азією.

Читайте також: Експорт української агропродукції у січні скоротився на 20%. Сольський назвав причини 

За даними СОТ, у грудні близько 8% поставок пшениці з Європейського Союзу, росії та України, які зазвичай прямували через Суецький канал, йшли альтернативними маршрутами.

В першій половині січня цей показник зріс приблизно до 42%. До атак частка альтернативних маршрутів становила в середньому лише близько 3%. Деякі поставки взагалі скасовувалися. 

Міністр агрополітики Микола Сольський зазначив, що частина українського агроекспорту йшла через Червоне море і прямувала до Азії, Китаю та країн Східної Африки. Через сповільнення руху кораблів та інші фактори сприяли тому, що обсяг виходу агропродукції з портів знизився на 20%.

Виконано за допомогоюDisqus